hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.11.2007

 aktuality


Sněžení komplikovalo práci záchranářům ve Zlínském kraji

Během víkendu a pondělního rána zasáhlo Zlínský kraj sněžení, které si vyžádalo i několik výjezdů profesionálních hasičů.

Nejvíce komplikací přineslo pondělní ráno, kdy husté sněžení v celém kraji výrazně omezilo dopravu a telefonní centrum tísňového volání 112 přijalo asi sto žádostí o pomoc občanům. Nejčastěji se jednalo o pomoc po dopravních nehodách, které většinou nezpůsobily žádná vážná zranění.

Doprava na mnoha místech v kraji se zastavila a přes stojící kolony vozidel se těžko proplétaly i vozy záchranářů. Čekací doby se tak prodlužovaly a lidé v tísni museli být trpěliví.

Jedním z výjezdů profesionálních hasičů byl zásah v obci Břest na Kroměřížsku, kde došlo k čelnímu střetu dvou osobních aut zn. Š Octavia a Audi. Při nehodě si řidička druhého vozu zlomila nohu a utrpěla i zranění na hlavě. Hasiči už cestou k zásahu hlásili zhoršené jízdní podmínky na silnici a opožděný příjezd k nehodě. Podobná situace potkala i přijíždějící zdravotnickou záchrannou službu, která se blížila od jiného výjezdu.

Do příjezdu lékaře hasiči poskytli zraněné předlékařskou první pomoc, vytáhli ji z vozu a uložili do vakuových nosítek. Po příjezdu zdravotníků pomohli s jejím naložením do sanitního vozu. Po celou dobu zásahu se do akce velmi aktivně zapojila i hlídka Policie ČR, která pomáhala hasičům.

Na dalších místech v kraji jsme pomáhali s odstraňování spadlých stromů ze silnic nebo z drátů elektrického a telefonního vedení. V jednom případě jsme byli požádáni o vyčerpání vody ze zaplaveného domu.

V neděli večer pomáhali podnikoví hasiči z leteckých závodů Kunovice při zajištění a nasvětlení přistávací plochy při příletu vrtulníku a transportu pacienta.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail