hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.11.2007

 aktuality


Požár v uzavřené kotelně při nedbalém topení ve Vlčnově
další ze série klasických požárů při topení

Dne 15.11.2007 v 04:58 hod. byli hasiči informováni o požáru v kotelně domu ve Vlčnově na Uherskohradišťsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Vlčnova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v kotelně rodinného domu.

Požár vznikl v blízkosti kotle na tuhá paliva. Plameny zničily část hořlavých materiálů, které byly v kotelně uloženy. Vlivem zavřených dveří se požár nerozšířil do dalších místností. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Hasiči místo požáru překontrolovali a ohořelé zbytky vynesli potupně ven.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Majitelka domu uvedla, že se ráno probudila a ucítila v domě slabý zápach. Šla do sklepa a po otevření kotelny zjistila požár. Sama se nejdříve pokusila požár uhasit pomocí dvou kbelíků s vodou a později vzbudila i svého syna, který pokračoval v hašení. Jejich hasební zásah byl úspěšný a podařilo se jim plameny zvládnout.

Vyšetřovatel dále zjistil, že majitelka obsluhovala kotel naposled kolem deváté hodiny večer, kdy přikládala palivo. Při manipulaci došlo s největší pravděpodobností k odlétnutí žhavých částí z kotle do papíru v jeho blízkosti. Během noci se požár rozhořel a zasáhl i uskladněné dřevo a uhlí v kotelně.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč. Zásahem rodiny se podařilo uchránit další majetek za 100 tis. Kč. Nedbalost majitelky byla na místě vyřešena napomenutím.


Tento druh požáru patří znovu do klasických případů topné sezony. Hořící uskladněné materiály v těsné blízkosti koltů, kamen a krbů jsou častými následky nedbalosti obsluhy topidel na tuhá paliva. I u tohoto případu si můžeme zopakovat klady a zápory.

- uskladněné hořlavé materiály (papíry) v blízkosti kotle
- neopatrnost při topení

+ uzavřená kotelna
+ plechové dveře
+ dobrá reakce majitelky
+ úspěšný pokus o uhašení požáru

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail