hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.11.2007

 aktuality


Požár stropu rodinného domu od komína krbu v Babicích
typické požáry nejsou doménou jen starých staveb

Dne 15.11.2007 ve 16:51 hod. byli hasiči informováni o požáru stropu v rodinném domě v Babicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Babic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v obytné místnosti došlo k požáru části stropu kolem komína krbu.

Hasiči začali postupně rozebírat stropní konstrukci, aby se dostali k ohnisku požáru. Po odhalení krytí a nosných trámů byl nalezen skrytý požár, který byl postupně lokalizován a uhašen. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Při zásahu došlo k lehkému zranění na prstě jednoho profesionálního hasiče, které bylo ošetřeno na místě.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitelé se snažili požár uhasit před příjezdem hasičů, ale vodou se nemohli dostat k ohnisku. Požár zasáhl část dřevěných trámů stropní konstrukce, které poškodil a několik místností bylo znečištěno kouřem. Způsobená škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty rekonstruovaného domu za 1,5 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru bylo prostoupení tepla z dvouplášťového komína krbu na blízké dřevěné trámy stropu. Vyšetřování potvrdilo nedodržení bezpečných odstupových vzdáleností při neodborné výstavbě a instalaci komínového tělesa do blízkosti hořlavých materiálů stropu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail