hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.11.2007

 aktuality


Cvičení leteckých záchranářů hasičů s vojáky z Bochoře ve Zlíně
výcviku s vrtulníkem Sokol W3A se účastnili i školáci a budoucí záchranáři

Dne 20.11.2007 bylo vyhlášeno další z řady speciálních cvičení zlínských hasičů záchranářů s armádním vrtulníkem z Bochoře.

Dnešní akce zapojila do cvičení 12 hasičů lezců ze Zlína, psycholožku HZS Zlínského kraje, zdravotnickou záchrannou službu a skupinu pětadvaceti studentů Vyšší zdravotnické školy Zlín, obor záchranář.

Ze SAR týmu Armády ČR z Bochoře přiletěl na stroji SOKOL W3A velitel posádky kpt. Zdeněk Mede se svým týmem pilotů a techniků - kpt. Radek Dvořák, npor. Miroslav Buranský, npor. Jiří Kohout a dvojicí armádních záchranářů - prap. David Mazák a prap. Jindřich Gálíček.

Cílem cvičení bylo zvládnout záchranu osob za podpory armádního vrtulníku, včetně vyzvednutí zraněných z vysokých budov, jejich vytažení na palubu a transport.

Všechny záchranné úkoly byly rozděleny na dvě etapy. Cílem té první bylo zachránit sebevraha ze silážních věží ve Zlíně, Kudlově, který se nemohl dostat dolů běžnou cestou. Po zásahu psycholožky hasičů byl muži rozmluven sebevražedný úmysl, ale na jeho záchranu musel přiletět vrtulník. Armádní pilot musel prokázat velkou dávku sebekontroly a svého umění pilotáže, která byla silně ovlivněna poryvy větru. Záchranáři si postupně vyzkoušeli vyzvednutí osoby ze zchátralé věže a její záchranu.

Druhá část cvičení se uskutečnila na Střední zdravotnické škole ve Zlíně. Studenti dvě hodiny ošetřovali zraněné a připravovali se na jejich záchranu vrtulníkem. Námětem bylo zranění dvou alpinistů, kteří se zranili při bivaku na horách. Vážná zranění páteře, ztráta vědomí i krvácení... to byly nesnadné úkoly k zajištění základních životních funkcí a připravení k transportu. Studenti byli vedeni odborníky ze zdravotnické záchranné služby a svými lektory. Další specialitou bylo zajištění pacienta těžce zraněného popálením v obličeji nebo simulace zajištění kritických zranění na figuríně.

Piloti vrtulníku třikrát nalétli nad zdravotnickou školu, kde vyzvedávali připravené zraněné k transportu. Ani při tomto cvičení si pilot neodpočinul, protože poryvy větru byly citelné i v městském údolí. Do cvičení se zapojili i armádní záchranáři, kteří koordinovali spolupráci s hasiči.

Samotné cvičení bylo vyhodnoceno jako velmi dobré. Velké uznání zaslouží posádka vrtulníku, která bravurně zvládla nástrahy počasí a nepříjemné poryvy větru. Velký přínos mělo cvičení pro budoucí záchranáře, kteří se tak mohli osobně seznámit s nelehkými podmínkami záchrany osoby v mimořádné situaci. Je velmi dobré, že naši budoucí kolegové mají tuto možnost spolupracovat s profesionály už při své přípravě na náročné povolání.



zkušený velitel posádky Sokol W3A SAR Team AČR Bochoř - kpt. Zdeněk Mede

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail