hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.11.2007

 aktuality


Požár elektrické šňůry zničil část domku ve Zlíně
malý požár napáchal škody za čtvrt milionu korun
hasiči pomohli malé školačce plyšovým maskotem

Dne 20.11.2007 ve 13:17 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy a jednotka hasičů z povolání města Zlína s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v prvním patře rodinného domu došlo k požáru v dětském pokoji.

Na místě vycházel z oken domu černý kouř, který signalizoval požár v prvním patře. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do horního patra domu, kde zjistili požár v dětském pokoji. Plamenné hoření už nebylo nalezeno, a tak hasiči otevřeli okna a přetlakovou ventilací dům odvětrali. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že dcera majitelky se vrátila odpoledne ze školy domů a po otevření hlavních dveří se vyvalil kouř. Celá polekaná zavolala svou maminku, která záhy přijela. O malou školačku se postarala její sousedka. Dívenka byla vystrašená a uplakaná, protože si vyčítala, že požár mohla způsobit.

Vyšetřovatel hasičů si důkladně prohlédl ohnisko požáru a zjistil, že požár způsobila technická závada na elektrické prodlužovací šňůře. Plameny se rozšířily na blízký počítač a jeho monitor. Vzniklý požár se postupem času i sám uhasil, a to po spotřebování vzdušného kyslíku v horním patře domu. Vlivem dobře zavřených oken se dovnitř nedostal čerstvý vzduch a nedošlo k rozšíření požáru.

Požár plastů však napáchal značné škody nejen na počítači, ale hlavně na všech osobních věcech v dětském pokoji a ložnici. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 250.000 Kč. Uchráněné hodnoty byly odhadnuty na 2 mil. Kč.

Traumatizované dívence poskytli hasiči ze zásahové jednotky dráčka Záchranáčka, který ji uklidnil a byla schopna komunikovat s hasiči, vyšetřovatelem i maminkou.


další dráček Záchranáček tentokrát pomáhal po požáru v rodinném domě

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail