hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.11.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár skladovací haly v průmyslové zóně ve Vsetíně
šest jednotek hasičů bojovalo ve větru s plameny hořící haly

Dne 29.11.2007 v 10:00 hod. byli hasiči informováni o požáru ve slévárně ve Vsetíně.

Řada telefonátů vyděšených občanů hlásila operátorům tísňových linek, že z místa požáru stoupá mohutný černý mrak kouře. Operační důstojník HZS Zlínského kraje proto hned vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu s aktivací šesti jednotek. Na místo tak vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína a Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, které postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Vsetína, Jablůnky, Valašské Polanky a Hovězí.

Po příjezdu hasičů na místo potvrdil velitel zásahu rozsáhlejší požár skladovací přízemní haly. Požár zachvátil především jednu polovinu skladu, kterou kompletně zničil. Druhá polovina byla plameny poškozena na střeše. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasiči postupně rozvinuli několik proudů vody a snažili se zásahem zabránit dalšímu šíření plamenů. Na jedné straně skladovací haly se celá konstrukce zřítila. V silnějším větru se podařilo asi pětadvaceti hasičům uhasit plameny po hodinovém zásahu. Intenzivní hašení bylo úspěšné a následné likvidační práce byly ukončeny až před polednem.

Černý oblak kouře z požáru byl příznivým větrem odnášen z průmyslové zóny mimo centrum města a mimo obydlené části Vsetína. Nebylo proto nutné přistoupit k varování obyvatel o možném nebezpečí a přímém ohrožení.

aktualizováno

Na místo požáru se sjel tým vyšetřovatelů hasičů, který začal s ohledáním místa požáru. Výslechem svědků a šetřením bylo zjištěno, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost pracovníků, kteří v těsné blízkosti haly spalovali větve stromů. Vlivem větru se plameny rozšířily po okolní suché trávě až na halu, která byla poškozena.

Přestože byli pracovníci nedaleko požáru, zničení haly nedokázali zabránit. Požár podporovaný větrem se velmi rychle rozšířil a napáchal značné škody nejen na samotné budově, ale také na uskladněném materiálu.

Podle majitelů byla část strojních zařízení ve skladu zcela zničena a část se podařilo uchránit. Přesné vyčíslení škod bude známo až za několik dnů, kdy celý sklad musí projít odborníci a stanovit rozsah poškození jednotlivých strojních dílů.

Prozatím se odhady škod pohybují kolem jednoho milionu korun.


nedbalost při spalování suchých větví způsobila značné škody

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail