hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.11.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po těžké nehodě ve Valašské Polance
hasiči zachraňovali řidiče dvěma sadami pro vyprošťování

Dne 30.11.2007 v 17:11 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě ve Valašské Polance.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína velitelským vozem s rozšířenou výbavou zn. Jeep a jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/57, ve Valašské Polance, došlo k velmi těžké dopravní nehodě mezi osobním autem zn. Ford Escort combi a nákladním autem zn. DAF s návěsem cisterny na cement.

Podle svědků řidič osobního auta na rovném úseku vyjel do protisměru, kde čelně narazil do nákladní soupravy. Po silném střetu bylo osobní auto odhozeno na chodník u silnice. V těžce zdemolovaném voze zůstal zaklíněný řidič s vážným zraněním.

Hasiči byli na místě za šest minut od výjezdu. Okamžitě začali s roztahováním dvou sad vyprošťovací a hydraulické techniky. Těžce zraněný a zaklíněný řidič v osobním autě se záchranáři komunikoval a stěžoval si na bolest nohou, hrudníku a hlavy. Jedna část posádky se věnovala rozstřihávání vraku a druhá roztahování zničené přední části z nohou řidiče.

Společnou prací se podařilo uvolnit sevření a po dvaceti minutách byl muž vytažen ven. Čtyřicetiletý řidič byl okamžitě předán do péče lékaře zdravotnické záchranné služby a po prvotním ošetření byl odvezen do nemocnice k hospitalizaci. Řidič kamionu neutrpěl při nehodě žádné zranění a zůstal na místě pro potřeby policie a vyšetřování.

Při dopravní nehodě došlo k úniku většího množství provozních kapalin, které museli hasiči zlikvidovat sorbenty. Dopravní nehoda zcela zablokovala hlavní silniční tah asi na dvě hodiny. Po celou dobu se v obou směrech tvořily asi kilometrové kolony, a to hlavně najíždějících kamionů u státní hranice.

Doprava byla obnovena v jednom jízdním pruhu po zadokumentování nehody policií a po odtažení vraku osobního auta na navijáku hasičského vozu. Do plného obnovení provozu řídila dopravu hlídka policie kyvadlově v obou směrech.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail