hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

6.12.2007

 aktuality


Požár speciálního silničního pracovního stroje ve Valašském Meziříčí
požár zcela zablokoval dopravu do města, škody jdou do milionů korun

Dne 6.12.2007 ve 14:35 hod. byli hasiči informováni o požáru pracovního stroje ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a velitelským vozem, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů podniku Deza a.s. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/35 došlo k rozsáhlému požáru pracovního stroje na pokládku silničního povrchu.

Před příjezdem hasičů se snažili požár hasit dělníci, kteří použili ruční hasicí přístroj. Rychle se rozhořívající požár jim nedal šanci k přiblížení a hašení tak bylo neúčinné.

Už při příjezdu hasičů k místu požáru byl vidět mohutný černý kouř z hořícího pracovního stroje. Hasiči postupně rozvinuli čtyři proudy vody k uhašení plamenů a na další účinné chlazení stroje museli použít i vodní lafetu z jednoho zásahového vozu. Cílem bylo nejen rychle lokalizovat a uhasit plameny, ale hlavně ochladit dvě velkoobjemové nádrže na propan-butan, které slouží na stroji pro hořáky k předehřátí vozovky.

Všechny vozy hasičů se na místo požáru dostaly do pěti minut od nahlášení a výjezdu. Požár byl postupně uhašen a zlikvidován po sedmdesáti minutách zásahových prací. Celý zásobník s obalovací silniční směsí musel být vyházen ven, aby se hasiči dostali k ochlazení i vnitřních částí speciálu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Dělníci ze stroje uvedli, že při pokládce nového silničního povrchu došlo na stroji k požáru, který sami nedokázali zvládnout. Požár velmi rychle zachvátil část stroje a poškodil mu jak plynové vyhřívací tělesa, tak i hydraulické vedení řízení a motorů.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na nejméně 5 mil. Kč a není vyloučeno, že bude ještě vyšší. Uchráněné hodnoty stroje se odhadují na desítky milionů korun, protože pořizovací cena stroje je 45 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na kontrolním tepelném čidle, které hlídá zásobník stroje před přehřátím asfaltové směsi. Přehřátá směs začala zvětšovat svůj objem, přetekla z pokládkové nádrže a dostala se až k hořákům. Následně došlo k zapálení směsi a k celkovému požáru.

V době zásahu hasičů byla vozovka zcela uzavřena a doprava byla odkláněna převážně pracovníky správy silnic. Na hlavním tahu se tvořily velké kolony a dopravu zkomplikoval i nadměrný náklad, který najel do opravovaného úseku.

60-ti tunový silniční pracovní stroj byl po požáru nepojízdný. Na jeho naložení na pojezdový valník musely být přivolány dva speciální těžkotonážní jeřáby. Jeho odstraňování může trvat do nočních hodin.


jeden z hlavních úkolů hasičů - zabránit požáru a výbuchu nádrží na plyn

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail