hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

13.12.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár pokoje rodinného domu ve Zlíně
cestou k zásahu měli hasiči několik překážek

Dne 13.12.2007 v 10:22 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotka hasičů z povolání města Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Letná došlo k požáru pokoje v rodinném domě.

Už cestou k místu zásahu museli hasiči řešit několik překážek. V úzkých uličkách klasické zástavby baťovských domků nejdříve jeden ze zásahových vozů poškodil kontejner na zimní posyp, několikrát museli hasiči odstavit popelnice ze silnice a nakonec museli i jedno vozidlo odstavit desítky metrů od požáru, a to vlivem zaparkovaných osobních aut.

Při příjezdu byl vidět stoupající kouř z horního patra a střechy rodinného domu. Velitel zásahu nechal bleskově rozvinout dva proudy vody a požární útok vedl jak vnitřkem domu, tak i z balkonu. Hasiči pronikli do patra a v dýchacích přístrojích začali hasit. Snahou byla rychlá lokalizace a zabránění rozšíření požáru do dalších místností a na střechu.

Sražení plamenů v místnosti trvalo hasičům asi dvacet minut. Následná likvidace požáru byla hlášena až před polednem. Dům byl postupně odvětráván přetlakovou ventilací, byly vynášeny zničené věci z pokoje a částečně byly strženy i prohořelé stropy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

aktualizováno

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil značnou část vybavení jednoho pokoje a kouřem byly zasaženy i další místnosti v domě. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena předběžně na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku za 500 tis. Kč.

Příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Vyšetřovatel hasičů si na pomoc přizval kriminalistického technika policie, ale také speciálně cvičeného psa na vyhledávání stop na místě požáru.

Po provedených výsleších je prozatím případ šetřen jako možnost nedbalostního jednání s cigaretovými nedopalky, ale není vyloučena ani možnost úmyslného založení požáru při manipulaci s otevřeným ohněm. Vyloučena byla možnost závady na elektroinstalaci nebo možnost použití zápalných a hořlavých látek.



komplikace s průjezdností nejsou ve Zlíně jen na městských sídlištích, ale i v místech tradiční baťovské zástavby

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail