hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.12.2007

 aktuality


Požár osobního auta u náměstí v centru Holešova
náhradní "topení" v autě zradilo i zranilo majitele

Dne 23.12.2007 v 10:55 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v Holešově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozidlem a místní jednotka sboru dobrovolných hasičů s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v centru města došlo k požáru osobního auta Š 100.

Hasiči byli na místě požáru do dvou minut od výjezdu. Požár se rozhořel v interiéru vozu a na jeho postupnou lokalizaci a likvidaci použili hasiči vysokotlaké vodní vedení. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na celý vůz a uchránit tak další hodnoty.

Hořící vozidlo bylo odstaveno na přechodu pro chodce u kruhovém objezdu v centru města. Při zásahu hasičů byla další doprava řízena strážníky Městské policie Holešov. Po uhašení požáru odtáhli hasiči ohořelý vrak mimo silnici a doprava byla znovu uvolněna v 11:20 hod.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Majitel vozu uvedl, že jel s autem na vánoční nákupy. Aby mu nebyla zima, tak položil za sedadlo řidiče 2 kg tlakovou nádobu na propan-butan s hořákem, který zapálil. Při průjezdu kruhovým objezdem se mu "plynové topení" nahnulo a plamen hořáku zapálil textilie sedadla.

Požár se začal šířit v interiéru auta a vůz se začal rychle plnit kouřem. Majitel vozu zastavil, vystoupil a snažil se požár hasit. Při hašení se popálil na rukách a způsobil si zranění s puchýři. Ošetření svého zranění však na místě odmítl.

Požár zničil značnou část interiéru auta a způsobená škoda byla vyčíslena na 4.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele při manipulaci s plynovým topidlem, které bylo nevhodně umístěné do blízkosti hořlavých materiálů. Přestupek byl vyřešen na místě.

Sám vyšetřovatel hasičů konstatoval, že za sedmadvacet let své služby nezažil podobný případ s tak neuváženým počínáním.


požár zablokoval část centra města

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail