hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.12.2007

 aktuality


Požár zahradního domku ve Velkých Karlovicích
špatně instalovaný komín příčinou požáru s velkou škodou
hasiči uchránili před zničením další majetek za 2 mil. Kč

Dne 30.12.2007 ve 21:59 hod. byli hasiči informováni o požáru zahradního domku ve Velkých Karlovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Velkých Karlovic, Karolinky a Halenkova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru jedné stěny zahradního domku.

Už při příjezdu hasičů byl vidět požár na jedné straně celodřevěného domku. Hasiči postupně natáhli vodní vedení a požár lokalizovali i uhasili. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru na celý dům, který tak byl uchráněn. Po uhašení plamenů se hasiči soustředili na postupné rozebírání konstrukce stěny a střechy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Zásah byl ukončen až po dvou hodinách hasebních a likvidačních prací.

Po příjezdu vyšetřovatelky hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitelé uvedli, že v domku, který nazývají zahradní, trávili dopolední čas a topili si v krbu. Při opuštění domku oheň uhasili a řádně vymetli i popel. Během následujících hodin došlo ke vzniku požáru mezi komínovým tělesem a dřevěnou konstrukcí stavby.

Požár postupně zachvátil jednu stěnu stavby, kterou zničil a dále byly poškozeny některé konstrukční části stropů a střechy. Požárem způsobenou škodu si majitelé vyčíslili na téměř 1 mil. korun. Důvodem vysoké škody byla hodnota celé nově rekonstruované stavby valašské dřevěnice.

Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 2 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru bylo nesprávné zabudování komínového tělesa do stavby zahradního domku a prostup tepla při topení do hořlavých materiálů u komína.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail