hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

31.12.2007

 aktuality


Požár čtyř buněk kanceláří a šaten firmy ve Zlíně, Loukách
hasiči zabránili rozšíření požáru na blízký sklad plynových nádob a hořlavin

Dne 31.12.2007 ve 13:16 hod. byli hasiči informováni o požáru ve Zlíně, Loukách.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze Zlína a Otrokovic se čtyřmi cisternami a velitelským vozem, které postupně posílily jednotky hasičů z povolání města Zlína a z dobrovolného sboru Louky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru celkem čtyř stavebních buněk s kancelářemi a šatnami soukromé firmy.

Už při příjezdu hasičů byl vidět z dálky mohutný stoupající oblak kouře a plameny. Hasiči násilím pronikli přes vjezdovou bránu do areálu firem a dostali se k hořícím objektům. Bleskově bylo nataženo několik proudů vody a začal hasební útok proti požáru.

Velitel zásahu rozdělil hasiče do dvou hasebních skupin. Jejich snahou bylo zabránit dalšímu šíření požáru, ochránit okolní dřevěné budovy, uchránit sklad hořlavin a uskladněných plynových nádob, stejně jako i zabránit rozšíření požáru na uskladněné dřevo blízké pily.

Po intenzivním hašení se podařilo společně lokalizovat místo požáru už po dvaceti minutách zásahu. Dalších sedmdesát minut trvaly dohašovací a likvidační práce. Hasiči museli projít jednotlivé buňky, termokamerou kontrolovat teploty nahřátých stavebních částí a postupně také rozebrat ohořelé a poškozené dřevěné stropní a střešní konstrukce. Zásah byl ukončen po hodině a půl prací. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo postupně ohledáno. Požár vznikl v prostřední buňce se šatnou a postupně se rozšířil do okolí. Celkem byly zničeny čtyři samostatné buňky s kancelářemi nebo šatnami stavební a dřevařské firmy. Objekty měly dřevěné nebo hliníkové krytí, které požárem značně utrpělo.

V době vzniku požáru měly být buňky opuštěné. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření společně s policií. Prověřuje se možnost technické závady na elektroinstalaci, stejně jako možnost nedbalostního nebo úmyslného jednání neznámé osoby.

Požárem způsobené škody byly předběžně vyčísleny na 120.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 300 tis. Kč.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail