hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

6.1.2008

 aktuality


Požár motoru nákladního auta u Tlumačova
za zkrat a požár mohou pravděpodobně znovu kuny

Dne 6.1.2008 ve 21:45 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Tlumačova.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v motorovém prostoru nákladního auta zn. MAN došlo k požáru elektrického vedení.

Hasiči dorazili na místo požáru za šest minut od výjezdu. Před hasiči se snažil požár zvládnout sám řidič, a to za použití práškového ručního hasicího přístroje. Byl úspěšný a podařilo se mu plameny lokalizovat v motorovém prostoru vozu. Následně hasiči požár zlikvidovali vysokotlakým proudem vody a zabránili jeho dalšímu šíření do okolí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že za jízdy ucítil zápach a následně uviděl i kouř. Po zastavení zjistil požár u motoru, který se snažil uhasit.

Požár zničil část motorového prostoru nákladního tahače zn. MAN. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč. Včasným zásahem řidiče a hasičů byly uchráněny další hodnoty auta za 350 tis. Kč a nákladu ubytovacích buněk za 150 tis. Kč.

Příčinou vzniku požáru byl zkrat na silovém elektrickém kabelu, který byl pravděpodobně poškozen kunou nebo jiným hlodavcem. K poškození kabelů došlo při odstávce vozidla ve Slušovicích, a to na místě, kde byly zjištěny podobné případy poškození kabelů aut.

Podobné případy nejsou nijak ojedinělé a každý motorista by měl věnovat pozornost pravidelné prohlídce svého vozu. Poškození elektrického vedení nebo narušení kabelů hlodavci může skončit nejen technickými problémy, ale také požáry.


vozit malý hasicí přístroj v autech se rozhodně vyplácí

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail