hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.1.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po havárii dvou aut do kolejiště ve Zlíně
hasiči pomáhali u řady nehod a havárií v kraji

Dne 8.1.2006 v 06:51 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii auta do kolejiště ve Zlíně.

Operační důstojník hasičů okamžitě po nahlášení informoval dráhy a žádal uzavření železniční tratě a zastavení dopravy.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo nehody potvrdil velitel zásahu, že v kolejišti, nedaleko hotelu Sole, došlo nejdříve k havárii dodávky zn. Ford Tranzit. V době, kdy byla doprava usměrňována hlídkou policie došlo na stejném místě k havárii také nákladního auta zn. Iveco, které skončilo po jízdě na zledovatělé vozovce rovněž v kolejišti.

Velitel zásahu dále upřesnil, že není možné vozidla dostat zpět na silnici běžnou technikou, a proto si nechal na místo vyslat jeřáb. Operační důstojník hasičů HZS Zlínského kraje požádal o pomoc drážní hasiče z Přerova, kteří dorazili s 28 t vyprošťovacím speciálem.

Po ustavení jeřábu byl nejdříve vyproštěn zásobovací nákladní automobil. Při otáčení ramenem jeřábu museli hasiči o 3 cm posunout informační tabulku na sloupu elektrického osvětlení před jejím poškozením. Následně bylo auto zvednuto na popruhu a rameni jeřábu zpět na silnici. Po vyproštění vozidla z kolejiště se ukázalo, že při havárii došlo k poškození palivové nádrže a úniku nafty do půdy železničního náspu.

Velitel zásahu si vyžádal výjezd speciálního protichemického vozidla ze Zlína. Hasiči postupně místo zasypali sorbenty a dalších asi 100 litrů nafty přečerpali z palivové nádrže do náhradních nádob. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla vozovka částečně nebo zcela uzavřena a řízena hlídkou dopravní policie.

Po vyproštění a odtažení nákladního vozu se hasičům podařilo dostat zpět na vozovku i havarovanou dodávku. Při haváriích nebyl nikdo zraněn. Nehoda dvou vozidel zablokovala železniční trať Zlín - Vizovice, která byla uzavřena celé dopoledne.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail