hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.1.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár rodinného domu v Zádveřicích-Rakové
čtyři jednotky hasičů bojovaly řadu hodin s velkým požárem

Dne 12.1.2008 v 04:14 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Zádveřice na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou postupně z více povolaných jednotek posílily sbory dobrovolných hasičů ze Zádveřic, Vizovic a Lípy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střech a několika částí velkého rodinného domu.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět do noci svítící požár a vysoko šlehající plameny ze střechy domu. Velitel zásahu si nechal povolat posilující jednotky a výškovou techniku. Postupně bylo nataženo asi šest útočných vodních proudů, kterými se hasiči snažili požár lokalizovat a uhasit.

Požární útok byl veden nejméně ze čtyř stran hořícího domu. Další hasiči pronikli v dýchacích přístrojích do obydlí a snažili se požár zvládat v zakouřených místnostech. Část hasičů se věnovala uchránění hospodářských stavení, ve kterých byly ovce a jen pár dnů narozená jehňata.

Velký požár zasáhl brzy celou střechu rodinného domu a vlivem větru se dál šířil na boční přístavby. Požár se dostal i pod stropy a zničil několik pokojů horního patra. Hasiči museli zintenzivnit zásah, přeskupit proudy vody, zasahovat z koše automobilového žebříku a i za cenu použití velkého množství vody uchránit další majetek. Samotná lokalizace požáru se podařila až po hodině a půl rozsáhlých hasebních prací.

Další hodiny trvalo postupné dohašování jednotlivých míst požáru a dalších i skrytých ohnisek v domě. Hasiči se při zásahu postupně střídali a jednotlivá hasební místa kontrolovali termokamerou. Při akci museli hasiči dbát zvýšené opatrnosti při pohybu po prohořelých a poškozených stropech, stejně jako se chránit před padající střešní krytinou. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo pouze předběžně ohledáno. Majitelé domu uvedli, že je vzbudilo podivné praskání a následně zjistili požár střechy domu. Nejdůležitější pro ně bylo včas zachránit jejich maminku, která je nemocná a musela se rychle dostat do bezpečí domova sousedů. Požár na ni velmi silně zapůsobil a po prožitém traumatu nechal velitel zásahu povolat psycholožku HZS Zlínského kraje, která ji následně poskytla svou odbornou pomoc. Další starostí majitelů byla ochrana hospodářských zvířat.

Po dobu zásahu hasičů byla omezena průjezdnost hlavní silnicí obce na jeden jízdní pruh, kde dopravu usměrňovala hlídka policie.

aktualizováno

Celkové uhašení požáru bylo hlášeno až krátce před desátou hodinou dopoledne. V dalších hodinách pokračovaly likvidační a úklidové práce. Vyšetřovatel hasičů dál zkoumal příčinu vzniku požáru. Požár napáchal předběžně škodu za 1,5 mil. Kč, přičemž byla zničena nejen samotná střecha domu, ale i mnoho obytných a technických místností. Zásahem hasičů se podařilo zachránit další majetek za další více než jeden a půl milionu korun. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření.

V době požáru musela dům opustit celá rodina, celkem šest osob. Nikdo nebyl zraněn a nemocná maminka byla od sousedů převezena do bytu jednoho ze synů. Během rána přišla na místo nabídnout svou pomoc řada spoluobčanů, ale také odborníci poskytující psychosociální pomoc a o rodinu bude postaráno i ze strany samotné obce.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail