hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

2.1.2008

 aktuality


 

Požár v obytné chatě u Tučap na Kroměřížsku
zapálená svíčka vznítila záclony a zničila část vybavení
mladý muž utrpěl popáleniny II. stupně a skončil v nemocnici

Dne 2.1.2008 v 02:31 hod. byli hasiči informováni o požáru v chatě u Tučap na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Holešova s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v chatové oblasti u Tučap došlo v jedné z chat k požáru interiéru a vybavení.

Před příjezdem hasičů se podařilo uživateli chaty úspěšně zasáhnout proti plamenům, a to pomocí ručního hasicího přístroje, který byl v chatě. Mladý muž zachoval chladnou hlavu a po nepříjemném zážitku se mu zásahem podařilo zabránit dalšímu šíření požáru v místnosti chaty. Při hašení ale utrpěl popáleniny II. stupně, které postihly jeho ruce a nohy.

Po uhašení plamenů sjel autem do nedaleké obce, odkud telefonem ohlásil požár hasičům a vrátil se zpět na chatu. Hasiči měli problémy s průjezdem chatové oblasti, protože samotný objekt byl na hůře přístupném místě pro dojezd zásahové techniky. Přestože hasiči do oblasti přijeli za devět minut od výjezdu, tak k samotné chatě dorazili až za dalších deset minut. Požár byl už prakticky uhašen a hasiči místo pouze překontrolovali proti jeho případnému znovuvznícení.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Mladý uživatel chaty uvedl, že v pronajaté chatě přebývá delší dobu a přelom roku zde trávil se svou přítelkyní. V chatě není zaveden elektrický proud, a proto si svítili svíčkami. Před spánkem chtěl jednu svíčku uhasit a při neopatrné manipulaci v blízkosti okna se vznítila záclona. Následný požár úspěšně uhasil a zabránil zničení chaty.

Při požáru ale došlo ke zničení osobních věcí, oblečení a části vybavení chaty. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 30.000 Kč. Zásahem se uživateli podařilo uchránit další majetek za 250 tis. Kč. Zraněný muž byl následně odvezen zdravotnickou službou do nemocnice k ošetření a hospitalizaci.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při manipulaci s hořící svíčkou. Plamen zasáhl záclony a požár se postupně rozšířil do okolí. Přítelkyně mladého muže nebyla při požáru zraněna. Sama se z chaty zachránila útěkem, ale po požáru jí zbyly jen věci ve kterých ulehla ke spánku a několik svršků. Vyšetřovatel hasičů ji bosou a prochladlou naložil do auta, odvezl na služebnu, kde jí poskytl náhradní oblečení a následně i odvoz do jejího bydliště.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail