hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.1.2008

 aktuality


Požár kabiny nákladního auta ve Zlíně
pekaři stačili včas vyskočit i zachránit pečivo

Dne 14.1.2008 v 11:43 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v blízkosti křižovatky nedaleko hasičské stanice došlo k rozsáhlému požáru kabiny nákladního auta zn. Daewoo Avia.

Před příjezdem hasičů se snažili požár uhasit řidič se závozníkem, kteří použili ruční hasicí přístroj. Jejich snaha proti rychle se rozhořívajícímu požáru nebyla dostatečná a na místo museli vyjet hasiči.

Hasiči ze zlínské stanice byli na místě za minutu od výjezdu. Celá kabina byla už v plamenech a velitel zásahu nechal rozvinout dva vysokotlaké proudy vody. Požár byl rychle lokalizován a uhašen. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru do motoru a na nákladovou nadstavbu s pečivem.

Po uhašení plamenů pomohli hasiči s vykládkou asi šedesáti beden s rohlíky a chleby. Pečivo tak bylo uchráněno před znehodnocením kouřem i samotným požárem. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Podle řidiče vznikl požár za kabinou a v prostoru kolem výfuku. Po zastavení na křižovatce se požár plně rozhořel a oba zaměstnanci pekáren stačili pouze rychle vyskočit. Jejich následné hašení bylo málo účinné a požár celkově zlikvidovali až přivolaní hasiči.

Požár zničil celou kabinu vozu a škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty auta za 300 tis. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Vrak vozu byl odtažen do autorizovaného servisu, kde bude podroben zkoumání.

Po dobu zásahu hasičů byla omezena průjezdnost dopravy a vozidla byla usměrňována hlídkou policie. Vrak auta byl odtažen až po 14. hodině a celou dobu blokoval jeden jízdní pruh u křižovatky. Na místo požáru přijeli i odborníci z dopravního podniku, kteří překontrolovali trolejové vedení nad hořícím autem.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail