hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.1.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po havárii nákladního auta u Uherského Brodu
čtyřhodinový zásah na zachytávání unikající nafty a vyproštění kamionu

Dne 15.1.2008 v 09:58 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii kamionu u Uherského Brodu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem a jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se speciálním protichemickým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50 došlo k havárii nákladního auta zn. Renault s přívěsem.

Řidič nákladního auta havaroval mimo silnici ve směru na Uherské Hradiště, kde se v mělkém příkopu převrátil s vozem na bok a přívěs zůstal na kolech v poli. Při havárii došlo pravděpodobně k poškození palivových nádrží a k následnému úniku nafty do půdy. Řidič sám vyvázl jen s lehkým a povrchovým zraněním.

Hasiči byli na místě za tři minuty od výjezdu a jejich prioritou bylo zabránit ekologické havárii a dalšímu úniku paliva. Nákladní auto havarovala na stranu svých nádrží, což znemožnilo přímé čerpání nafty ze zásobníků. Pod nádrže proto hasiči zasunuli sběrné nádoby, do kterých byla vytékající nafta zachytávána. Hasiči museli trpělivě zachytávat vytékající palivo i do speciálního nafukovacího bazénku a postupně ho slévat do připravených sudů.

Řidič uvedl, že v nádržích je natankováno asi 800 litrů paliva. Velitel zásahu si proto vyžádal dovoz dalších prázdných sudů na naftu. Následující tři hodiny hasiči bránili znečištění půdy u silnice a naftu pomaličku zachytávali do nádob.

Kolem poledne přijela služba pomoci motoristům se speciálním vyprošťovacím vozem a mohlo začít zvedání naloženého kamionu. To se povedlo kolem 13. hodiny a po vrácení vozu zpět na kola přestala nafta z nádrží téct. Teprve teď se hasičům ukázalo, že palivo unikalo přes napouštěcí hrdla a víčka nádrží. Další hodinu trvalo vytažení soupravy na silnici a očištění místa havárie. Znečištěná půda a část betonových svodů byla očištěna sorbenty.

V sudech hasičů nakonec skončilo více než 300 litrů zachyceného paliva, které volně vyteklo z nádrží. Další nafta zůstala v zásobnících vozu.

Nákladní souprava havarovala mimo silnici, což jen částečně omezilo provoz na hlavním silničním tahu od státní hranice. V době vyprošťování nákladního auta byla omezena doprava na jeden jízdní pruh, a to od 12. do 14. hodiny. Na ložné ploše byl přepravován náklad papírové lepenky, který neutrpěl vážné poškození.


vyprošťování plně naložené nákladní soupravy

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail