hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

16.1.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po těžké dopravní nehodě dvou nákladních aut u Bánova
silný nárazový boční vítr převrátil přívěs a do něho narazil protijedoucí nákladní vůz
hasiči vyprošťovali zraněného a uvězněného řidiče z kabiny

Dne 16.1.2008 v 11:02 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě dvou nákladních aut u Bánova.

Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Uherském Brodě, která se zrovna vracela ze zásahu při odstranění spadlého stromu na silnici u obce Bzová.

Hasiči s jedním zásahovým vozidlem přijeli na místo havárie v 11:10 hod. a zjistili, že došlo k velmi vážnému střetu nákladního auta, které čelně narazilo do převráceného přívěsu na silnici u druhého nákladního vozu.

Vážná dopravní nehoda se stala mezi obcí Bánov a Bystřice pod Lopeníkem, a to na hlavním silničním tahu I/50. Převrácený přívěs zcela zablokoval průjezdní silnici a okamžitě se vytvořily dlouhé kolony vozidel. Vozidlo po nárazu do přívěsu skončilo mimo silnici.

Při nehodě došlo k vážnému zranění řidiče nákladního auta, který narazil do převráceného přívěsu. Na jeho vyproštění museli hasiči použít speciální hydraulické zařízení, kterým se podařilo odstřihnout část střechy, uvolnit sevření a vytáhnout muže ven. Zraněný řidič byl okamžitě předán do péče lékařů zdravotnické záchranné služby a odvezen do nemocnice k hospitalizaci.

Svědci nehody uvedli, že přívěs za nákladním autem se převrátil vlivem silného bočního nárazového větru, a to v momentě, kdy souprava vyjela na horizont mezi obcemi. Neovladatelný přívěs se převrátil a po dopadu na vozovku došlo ke střetu s druhým protijedoucím nákladním autem.

Na silnici se vytvořily dlouhé kolony odstavených kamionů, které čekají na uvolnění silnice. Osobní auta jsou odkláněna na místní komunikaci. Čeká se na příjezd speciálního vyprošťovacího vozu, který zvedne převrácený přívěs na kola.

aktualizováno

Ve 12:31 hod. byla jednotka hasičů odvolána k dalšímu zásahu po pádu stromu na komunikaci, a to v nedaleké Bystřici pod Lopeníkem. Hasiči byli na místě od nehody za pár minut, strom blokující dopravu pořezali a odstranili ze silnice. Po dalších deseti minutách se hasiči vrátili zpět k dopravní nehodě a k pomoci při vyprošťování.

Ve 13:00 hod. přijel na místo speciální vyprošťovací vůz asistenční služby, který začal zvedat převrácený přívěs. Vyprošťování přívěsu a obou havarovaných vozů mimo silnici trvalo asi devadesát minut.


čelním nárazem nákladního auta byl přívěs zcela zničen

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail