hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

17.1.2007

 aktuality


Bilanční zpráva HZS Zlínského kraje za rok 2007
nejvíce zásahů od povodní v roce 1997
více požárů a více tragických úmrtí při požárech
více výjezdů k dopravním nehodám, požárům i k únikům nebezpečných látek

Dne 17.1.2007 se uskutečnila tisková konference, na které informoval ředitel HZS Zlínského kraje plk. Ing. Mojmír Jurka o činnosti sboru za rok 2007. Byly shrnuty nejdůležitější informace, události a akce ve Zlínském kraji.

Ředitel před zástupci médií oficiálně poděkoval všem příslušníkům a zaměstnancům za jejich práci a velmi dobrou prezentaci sboru v roce 2007. Poděkoval za spolupráci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému, vyzdvihl spolupráci s hejtmanstvím a s obcemi. Poděkování směřovalo také k novinářům, kteří pravidelně informují o práci hasičů a záchranářů.

Nejvýznamnější změnou v uplynulém roce byla účinnost nového služebního zákona. V praxi se u hasičů nepotvrdily obavy o hromadné odchody a ohrožení činností sboru. Z celkového počtu asi 430 příslušníků HZS Zlínského kraje jich na vlastní žádost odešlo šestadvacet, což je běžný roční průměr odchodů v našem regionu.

V roce 2007 pokračovala obnova vozového parku profesionálních hasičů v kraji. Znovu došlo k převodu starších vozů na obce a do jednotek sboru dobrovolných hasičů, čímž se zlepšují podmínky pro jejich zásahovou činnost. Velkou měrou se na obnově jednotek dobrovolných hasičů podílí Zlínský kraj, který každoročně uvolňuje ve svých dotacích obcím desítky milionů korun. Ředitel před novináři zdůraznil nezastupitelnost dobrovolných hasičů při zásazích, o které se jako profesionálové opíráme v souladu s novým poplachovým plánem.

V oblasti prevence se kontroloři soustředili na obchodní řetězce, kulturní stavby a liniové stavby. Značná část dotačního programu znovu směřovala do oblasti technického vybavení pro včasné varování a vyrozumění obyvatel v jednotlivých obcích. Oblasti ochrany obyvatelstva je v posledních letech znovu věnována zvýšená pozornost.

Ze stavebních investic byla vyzdvižena především celková rekonstrukce stanice ve Valašských Kloboukách, ve které vzniká i nový protiplynový polygon pro profesionální a dobrovolné hasiče. Na výcvikovém trenažéru budou moci trénovat i policisté ze speciálních útvarů nebo naši kolegové ze Slovenska. Zmíněna byla i rekonstrukce stanice v Luhačovicích, kde ve stejném objektu nově sídlí s hasiči i policisté.

Zcela nově byla před novináři zmíněna oblast pomocí hasičů, které jsou nad rámec záchranných, nebo i částečně likvidačních prací, a u kterých budeme v budoucnu vyžadovat od vlastníků úhradu nákladů.

Zásahová činnost HZS Zlínského kraje

V roce 2007 vyjížděli profesionální hasiči v kraji k 3690 událostem, což je nejvíce zásahů od povodní v roce 1997. I nadále tak pokračuje trend stále rostoucího počtu výjezdů, zásahů a pomocí profesionálních hasičů ve Zlínském kraji. Největší podíl na výjezdech byl zaznamenán v oblasti dopravních nehod, ale také u požárů a úniků nebezpečných látek. Tolik očekávaný pokles dopravních nehod v souvislosti s novým zákonem o provozu na pozemních komunikacích hasiči v praxi nepoznali ani v roce 2007. I přes několik lokálních i regionálních povodní byl loňský rok méně náročný v počtu zásahů a pomocí u oblasti živelných pohrom, a to zvláště proto, že se neopakovaly sněhové kalamity ze začátku roku 2006.

K likvidaci požárů vyjížděli hasiči v kraji častěji než v minulých letech. Hasiči bojovali se 721 požáry, což je o osmaosmdesát výjezdů více než v roce 2006. Významný podíl na celkovém počtu měly tzv. žňové požáry a požáry v přírodním prostředí. V roce 2007 zemřelo při požárech ve Zlínském kraji celkem sedm osob. To je o čtyři více než v roce 2006. Při požárech se podařilo hasičům včas evakuovat 4 osoby, 6 osob bylo při požárech hasiči zachráněno a 47 osob bylo plameny a kouřem zraněno. U objasněných požárů byla jejich nejčastější příčinou technická závada nebo nedbalost lidí. Jednadvacet požárů v kraji způsobilo škodu větší než jeden milion korun. Nejtěžším a nejrozsáhlejším požárem byla likvidace hořícího skladu pneumatik v Uherském Brodě, který si vyžádal více než třicet jednotek hasičů po dobu čtyř dnů.

Během uplynulého roku se podařilo hasičům zachránit téměř čtyři sta lidí, a to zvláště po dopravních nehodách, z uzavřených prostor nebo nepřístupných míst. U všech zásahů ve Zlínském kraji se při pomoci druhým v nouzi naopak zranilo jedenáct profesionálních a patnáct dobrovolných hasičů.

Z regionálního pohledu vyjížděli v roce 2007 nejčastěji k zásahům profesionální hasiči na Zlínsku - 1123, dále pak na Vsetínsku - 1057, Uherskohradišťsku - 769 a nejméně na Kroměřížsku - 741 událostí.

Podrobné statistické přehledy výjezdů a zásahů hasičů ve Zlínském kraji je možné sledovat na našich speciálních stránkách, které jsou pravidelně aktualizovány. Statistiky - zde.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail