hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

27.1.2008

 aktuality


Požár ve sklepě a kotelně zranil muže v Hradčovicích
neopatrná manipulace s benzinem

Dne 27.1.2008 v 18:11 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v Hradčovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Vlčnova se dvěma vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve sklepě rodinného domu došlo k požáru kanystrů s benzinem.

Už při příjezdu hasičů se ze sklepa valil hustý kouř. Hasiči použili přetlakovou ventilaci a v dýchacích přístrojích se snažili najít ohnisko požáru. Po jeho nalezení byl požár uhašen vysokotlakým proudem vody. Silně zakouřený sklep byl dál odvětráván asi jednu hodinu. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru a byly ochráněny další části domu před zničením.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitel domu uvedl, že ve sklepě přeléval dva pětilitrové plastové kanystry s benzinem, když došlo k požáru. Sám muž utrpěl popáleniny na jedné ruce, které nebyly ošetřeny na místě. Majitel před hasiči zranění tajil a přiznal je až vyšetřovateli, který mu důrazně doporučil ošetření.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost a neopatrná manipulace s vysoce hořlavou látkou. Podle předložené výpovědi majitele, mohl být samotným iniciátorem vzniku požáru pravděpodobně jen výboj statické elektřiny, který zapálil výpary hořlaviny při přelévání z plastových nádob. Plastové kanystry zřejmě nebyly určeny pro uchování benzinu. Z hořícího sklepa se muž zachránil útěkem.

Případ byl na místě vyřešen v blokovém řízení. Požárem způsobená škoda ve sklepě a kotelně byla vyčíslena na 10.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty v domě za 300 tis. Kč. Důvody proč majitel benzin přeléval a co dělal s benzinem v kotelně, nebyly spolehlivě a protokolárně zjištěny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail