hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.1.2008

 aktuality


Hasiči zachraňovali muže ze staré studny ve Vizovicích
vysokozdvižný vozík se s řidičem propadl do skryté studny pod podlahou
děsivý pád způsobil jen lehké zranění jednomu ze zaměstnanců firmy

Dne 28.1.2008 v 11:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže ze studny ve Vizovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jedné z budov, v areálu soukromé firmy, došlo k propadu muže s vysokozdvižným vozíkem a nákladem do staré skryté studny pod podlahou.

Podle zjištěných informací vyvážel čtyřiapadesátiletý muž pomocí vysokozdvižného vozíku prázdné plastové kontejnery z prostoru, který sloužil jako garáž. Při vývozu pátého nákladu se pod tíhou vozíku propadla betonová podlaha a muž s vozíkem a kontejnerem skončili na dně velké historické studny.

Po desetimetrovém pádu studnou zůstal vozík na kolech v 1,5 metrové vodní hloubce. Nabírací vidle vozíku se zlomily o hranu podlahy a kontejner zavalil vozík. Řidič vozíku utrpěl zranění především na hlavě. Před příjezdem hasičů se snažili zraněného muže dostat ven jeho kolegové, kteří mu spustili lehkou kovovou konstrukci. Zraněný však nebyl schopen se sám dostat ven a na pomoc museli přijet záchranáři.

Hasiči okamžitě vyhradili prostor proti vstupu dalších nežádoucích osob a na dno studny spustili nastavovací žebřík. Muž se záchranáři komunikoval a potvrdil, že nemá žádná kritická zranění. Do studny se spustil jeden ze specialistů hasičů lezců, který upevnil muže do záchranářské sedačky. Podchlazený řidič vozíku byl pod jisticím lanem a po žebříku vytažen ven a předán do péče lékařů.

Po umístění na lékařské lůžko byl muž přenesen do sanitky a byla mu poskytnuta první zdravotnická péče. Zraněný následně putoval do nemocnice ve Zlíně k další nezbytné péči.

Hasiči dál ve studni zkoumali okolnosti havárie. Voda ve studni nebyla znečištěna provozními kapalinami elektrického vysokozdvižného vozíku. Velitel zásahu předal místo majitelům krátce po dvanácté hodině a jednotka se vrátila na základnu.

Nikdo z nových majitelů firmy, ani zaměstnanců, neměl potuchy o existující studni, která byla skryta pod betonovou podlahou jedné z budov. Okolnosti havárie na místě šetřila policie.



na dně velké historické studny skončil vysokozdvižný vozík, jeho řidič i plastový kontejner

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail