hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.1.2008

 aktuality


Vyprošťování věcí ze studny - pomoc ve Vizovicích
smluvní specialisté začínají tam, kde hasiči končí

Dne 28.1.2008 došlo ve Vizovicích k pádu vysokozdvižného vozíku s řidičem a nákladem plastového kontejneru do skryté studny pod betonovou podlahou garáže. Zraněného muže z deset metrů hluboké historické studny vytáhli hasiči a předali ho lékařům. Po dalším průzkumu studny a zjištění, že nedošlo ke znečištění vody, byly záchranné práce hasiči ukončeny.

Podle zákona velitel zásahu předal místo majitelům s tím, že následné vytažení vozíku a kontejneru ze studny už není prací záchranářů. Likvidační a obnovovací práce provádí naši oficiální smluvní partneři, kteří se zaměřují na nejrůznější druhy vyprošťovacích činností a disponují technikou, kterou hasiči nemají. V tomto případě se o vyproštění pokusila firma pro asistenční služby motoristům.

Se svým speciálem zn. DAF a s vyprošťovacím ramenem, které má příznačný název "brýle", se odborníci pustili do vytahování věcí ze studny. Brýle, které standardně slouží na odtahování kamionů, byly zasunuty do prostoru garáže a na laně navijáku se jeden z pracovníků spustil na dno. Tam byl ukotven a nejdříve vytažen prázdný přepravní kontejner na chemikálie. Ve druhé části byl vytažen i samotný vysokozdvižný vozík, který váží přes tři tuny.

Celá akce trvala asi devadesát minut a nebylo při ní nutné zasahovat do stavebních částí objektu. Odborníci se shodli, že v případě použití klasického ramene jeřábu by na zvládnutí takové váhy musela být odstraněna střecha garáže, nehledě na stísněné prostory objektu. Vyprošťovací práce byly ohodnoceny na dvanáct tisíc korun bez daně.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail