hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

2.1.2008

 aktuality


Požár v kuchyni rodinného domu v Hradčovicích
hořící digestoř vylekala mladou maminku při vaření

Dne 2.1.2008 v 11:15 hod. byli hasiči informováni o požáru v kuchyni rodinného domu v Hradčovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Vlčnova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru digestoře v kuchyni rodinného domu.

Po zjištění požáru se mladá žena na mateřské dovolené nepustila do hašení, ale raději dům opustila a zavolala na pomoc hasiče. Hasiči dorazili na místo za šest minut od výjezdu a bleskově pronikli do hořící kuchyně. K uhašení plamenů použila zásahová jednotka vysokotlaké vodní vedení a rychlým zlikvidováním požáru se jí podařilo uchránila další hodnoty majetku v kuchyni. K odvětrání zakouřeného domu použili hasiči přetlakovou ventilaci. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Mladá žena uvedla, že vařila na sporáku a měla zapnutou digestoř. Asi na pět minut se z kuchyně vzdálila a po návratu uviděla šlehající plameny z odsávacího zařízení. Z kuchyně utekla a zavolala hasiče.

Požár vznikl přímo v digestoři. Následnému rychlému rozšíření plamenů do okolní dřevěné kuchyňské linky zabránilo samotné tělo kovové konstrukce odsávače. Plameny tak poškodily jen část majetku a způsobená škoda byla vyčíslena na 20 tis. Kč.

Příčinou vzniku požáru byla technická závada na jednom z elektrických motorů odsávacího zařízení, které bylo do linky instalováno před čtyřmi lety. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 500 tisíc korun.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail