hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

2.1.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po úniku kyseliny v podniku u Lešné na Vsetínsku
tisíc litrů kyseliny chlorovodíkové vyteklo z proraženého kontejneru
jedna mladá žena se nadýchala nebezpečných výparů a skončila v nemocnici
včas bylo z provozu evakuováno do bezpečí asi pětatřicet zaměstnanců

Dne 2.1.2008 v 18:26 hod. byli hasiči informováni o úniku většího množství kyseliny v podniku u Valašského Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a jedním speciálním protichemickým kontejnerem, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů podniku Deza a.s. z Valašského Meziříčí s dalším zásahovým vozem a později vyjel ze Zlína i krajský protichemický opěrný bod s jednou cisternou, speciálním protichemickým vozem a velitelským autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v průmyslovém areálu Lešná došlo v hale na výrobu lisovaných autodílů k úniku zdraví nebezpečné kyseliny.

Neopatrností jednoho pracovníka firmy došlo při manipulaci s vysokozdvižným vozíkem k proražení plastového přepravního kontejneru s kyselinou. Obě nakládací vidlice vozíku prorazily plastový obal a chemická látka začala unikat na podlahu výrobní haly.

Mistrová směny začala po havárii organizovat evakuaci zaměstnanců z výrobních provozů haly. Ven se podařilo v pořádku dostat asi pětatřicet zaměstnanců, ale sama mistrová se při pomoci svým kolegům nadýchala nebezpečných výparů z kyseliny. Mladá žena utrpěla zranění a musela být převezena zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice, kde zůstala v hospitalizaci.

Po příjezdu hasičů na místo byl potvrzen únik asi jednoho tisíce litrů nebezpečné chemické látky. Prvotní informace hovořila o možnosti úniku kyseliny dusičné, což se následným průzkumem hasičů ve speciálních protichemických oblecích nepotvrdilo. Naopak byla upřesněna uniklá látka jako kyselina chlorovodíková, a to v koncentraci do 35%.

Kyselina se rozlila na plochu a zasáhla prostor asi 20 x 20 metrů, včetně kanceláře expedice. Proti dalšímu šíření do okolí vysypali hasiči pomocné hráze z vápenného hydrátu. Právě za pomoci vápna a většího množství vody byla kyselina postupně ředěna a neutralizována. Celkem bylo spotřebováno více než 800 kg vápna a 4 tis. litrů vody.

Po prvotním průzkumu a zásahu hasiči odložili plnou protichemickou ochranu a dál po neutralizaci kyseliny zasahovali v dýchacích přístrojích. Látka byla postupně ředěna a odváděna do záchytné jímky, která byla nedaleko místa havárie. Poškozený plastový kontejner byl vyvezen před halu a proražené otvory byly utěsněny.

Likvidační práce trvaly hasičům asi čtyři hodiny. Po celou dobu zásahu bylo nutné halu odvětrávat od výparů a při úklidu se hasiči s dýchacími přístroji navzájem střídali. Během akce se hasičů podařilo zabránit zničení části majetku a výrobků před poškozením. Zástupci firmy si vyčíslili předběžně škodu v řádech desítek tisíc korun a od samého počátku havárie úzce a účinně spolupracovali s hasiči.

V tomto případě chemické provozní havárie nebyli ohroženi obyvatelé obcí Lešná ani Valašské Meziříčí, protože výrobní hala je v průmyslové zóně, samostatně vystavěna v polích a v těsné blízkosti není obytná oblast. Unikající výpary ztrácely svou sílu ještě před únikem z haly a nebezpečné byly jen v přímém kontaktu s místem havárie a v jeho blízkosti. Rychlý zásah hasičů k neutralizaci kyseliny účinně snížil nebezpečné koncentrace výparů. Evakuovaní zaměstnanci byli po dobu zásahu mimo halu.


zředěná a neutralizovaná kyselina byla odváděna do záchytné jímky přímo ve výrobní hale

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail