hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

4.1.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár skladu starých pneumatik u Bojkovic
příčinou mohutného požáru nedbalost dělníků
v akci 11 jednotek, 18 zásahových vozů, 75 hasičů

Dne 4.1.2008 v 11:27 hod. byli hasiči informováni o požáru skládky pneumatik u Bojkovic.

Na místo nejdříve vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár skládky starých pneumatik v bývalém zemědělském družstvu mezi obcí Bojkovice a Přečkovice.

V silnějším větru se požár začal rozšiřovat a velitel zásahu si brzy povolal na pomoc další posilující jednotky. Postupně byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Na místo se začalo sjíždět 11 jednotek profesionální i dobrovolných sborů z Uherskohradišťska, Zlínska a Vsetínska, celkem 18 zásahových a výjezdových aut, z toho 13 cisteren a úhrnně 75 zasahujících hasičů.

Požár vznikl v jedné z betonových kójí bývalých silážních jam družstva. Prvotní snaha hasičů o lokalizaci požáru pomocí šesti proudů vody a pěny nebyla dostatečně účinná a plameny rychle zachvátily celou plochu kóje o rozměru 10 x 50 metrů. Pneumatiky byly vyskládány do více než třímetrové výšky a z místa požáru šlehaly šestimetrové plameny a výbuchy horkých plynů.

Hasiči se v prvních hodinách soustředili na udržení lokalizace požáru, v čemž jim výrazně pomohlo samotné betonové hrazení jámy. Byly chráněny další okolní kóje s pneumatikami a další okolní hromady volně uložených starých pneumatik.

Intenzita požáru byla mimořádná. Počáteční snaha dobrovolných hasičů, při vytahování části pneumatik z požářiště proti dalšímu šíření plamenů, byla jen krátkodobým a neúčinným řešením. V prvních třech hodinách si požár sám diktoval podmínky a nedovolil hasičům žádný účinný zásah. Teploty výrazně překračovaly jeden tisíc stupňů Celsia.

Mohutný oblak černého dýmu byl větrem unášen do výseče obcí Přečkovice, Rudice, Luhačovice, Biskupice a Uherský Brod. Prostřednictvím obcí varovali hasiči občany před nebezpečným kouřem a zplodinami hoření ve vzduchu. Výzva směřovala k ochraně před nadýcháním, k ochraně dětí a seniorů.

Postupně bylo zbudováno velitelské stanoviště, ustavena skupina analýzy, spojení, nasazení a dokumentace. Přijíždějící jednotky byly instruovány k přípravě na velký frontální útok pomocí pěny. Postupně bylo k místu požáru svezeno více než 3000 litrů pěnidla a byly vyžádány další cisterny dobrovolných hasičů ze III. stupně požárního poplachu k dovážce vody. Povolána byla i výšková technika pro zásah nad místem požáru.

V 15:00 hod. zasedl štáb velitele zásahu, který rozhodl, že frontální útok nebude proveden a že místo požáru se ponechá vyhořet. Důvodem tohoto rozhodnutí bylo doporučení odborníků na životní prostředí a hygieniků, kteří varovali před velkou ekologickou zátěží při hašení. Argumenty byly přijaty z následujících důvodů:

1) enormní hašení pomocí vody a pěny by mělo za následek nedokonalé hoření pneumatik a následný únik většího množství nebezpečných látek do ovzduší,

2) kvanta vody a pěny by spláchly nebezpečné látky z hořících pneumatik do půdy a mohly by ohrozit podzemní vodní zdroje,

3) zchátralý areál bývalého družstva by hasební vodu s pěnou neudržel a došlo by k jejich rozlití do okolí,

4) po třech hodinách intenzivního hoření se síla požáru výrazně snížila a prohořely dvě třetiny uskladněných pneumatik, intenzita kouře klesla a vlivem sílícího větru se zlepšovaly rozptylové podmínky,

5) pracovníci krajské hygienické stanice provedli měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší a v nejvíce zasažené obci Rudice nezjistili hodnoty měřitelnosti nebezpečných látek.

Hasiči dál místo požáru kontrolovali a hlídali před případným rozšířením. Na místo přijeli zástupci obcí a poskytovali účinnou servisní pomoc veliteli zásahu.

V 18:00 hod. rozhodl velitel zásahu o snížení počtu zasahujících jednotek hasičů. Hromada hořících pneumatik se snížila asi na půl metru. Na místě zůstaly do 22:00 hod. tři jednotky profesionálních hasičů. Později zůstala už jen jedna jednotka profesionálů a jednotka místních dobrovolných hasičů, které společně hlídají místo požáru do dalšího dne.

Po příjezdu vyšetřovatelů hasičů z Uherského Hradiště a Zlína bylo místo požáru ohledáno. Tentokrát se vyšetřovatelům podařilo mimořádně rychle zjistit příčinu vzniku požáru, kterou je nedbalost dvou najatých dělníků. Oba společně u kójí s pneumatikami rozpalovali plynovým hořákem železné konstrukce, a to za účelem sběru kovů pro majitele objektu. Případ je nadále v šetření hasičů i policie. Požárem způsobené škody nebyly zatím vyčísleny.

aktualizováno

Během noci hlídali místo požáru profesionální hasiči z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bojkovic s jednou cisternou. Hromada pneumatik prohořela na malou vrstvu, která se postupně stává místem vypálených kordů a drátů.

Dne 5.1.2008 v 06:00 hod. odjela poslední jednotka profesionálních hasičů a na místě dál zůstávají jen místní dobrovolní hasiči, kteří budou hlídat požářiště až do úplného vyhoření.

Dne 6.1.2008 zůstala na místě stále jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bojkovic. Na dohasínající požářiště začíná dopadat déšť se sněhem. Ukončení zásahu se předpokládá v odpoledních hodinách.


seznam zasahující techniky hasičů

 profesionální hasiči    dobrovolní hasiči  
 Uherský Brod 2 x CAS  Bojkovice 2 x CAS
 Uherské Hradiště TACH, 1 x CAS, Favorit  Bánov 1 x CAS
 Zlín KHA, 1 x CAS, VDS  Vlčnov 1 x CAS
 Valašské Meziříčí nosič kontejnerů - VS  Nivnice 1 x CAS
     Šumice 1 x CAS
     Záhorovice 1 x CAS
     Hluk 2 x CAS

 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail