hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.2.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár kabiny nákladního auta ve Zlíně
hořící auto zastavilo dopravu na důležité příjezdové cestě

Dne 12.2.2008 ve 14:59 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Březnická došlo k požáru nákladního auta zn. Avia.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit sám řidič, který použil ruční hasicí přístroj z okolo jedoucího autobusu. Jeho snaha o zkrocení plamenů však byla marná. Proti rychle se rozšiřujícímu požáru neměl velkou šanci na úspěch, zvláště po otevření motorového prostoru.

Jako první na místo dorazila hlídka státní policie, která okamžitě uzavřela dopravu na jedné z hlavních příjezdních cest do Zlína. Vozidla byla odstavena v bezpečné vzdálenosti a okamžitě se vytvořila dlouhá kolona v obou směrech.

Hasiči na místo dorazili za šest minut od výjezdu, ale plameny už zachvátily celou kabinu. Bleskově bylo nataženo vysokotlaké vodní vedení a požár byl postupně lokalizován a uhašen. Proti pohybu vozidla ze svahu použili hasiči blokovací zařízení. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na korbu a převážený náklad. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že při jízdě z kopce ul. Březnická mělo vozidlo poruchu a objevil se požár. Řidič stačil vystoupit a snažil se alespoň o částečné hašení. Požár zničil celou kabinu vozu a jeho motorový prostor. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na palivovém systému vozu.

Po požáru zůstala na místě znečištěná vozovka. Velitel zásahu nechal přes operačního důstojníka informovat správu a údržbu silnic k označení komunikace a k úklidu silnice. Po uhašení plamenů byla doprava nejprve obnovena kyvadlově po jedné polovině vozovky a po odtažení vraku auta byla silnice otevřena zcela.


požár zničil celou kabinu i motorový prostor

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail