hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.2.2008

 aktuality


Tragický požár v rodinném domě v Březové
požár uvnitř domu byl odhalen po mnoha hodinách

Dne 18.2.2008 v 11:37 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v obci Březová na Uherskohradišťsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Březové a Strání. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru ve sklepě a kotelně rodinného domu.

Jako první na místo dorazili místní dobrovolní hasiči. Ti také při průzkumu domu našli v obytné místnosti nad kotelnou tělo sedmašedesátiletého majitele. Bez známek života ho hasiči vynesli na zahradu domu, kde lékař konstatoval smrt a vyloučil vliv jiné osoby.

Jednotky hasičů zahájili společně hasební útok ve sklepě domu, kam pronikli profesionální hasiči v dýchacích přístrojích. Požár byl postupně lokalizován a uhašen. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu šíření do okolí a uchránit tak dům před zničením. Vnitřní prostory domu byly postupně odvětrávány i přetlakovou ventilací.

Po uhašení požáru kontroloval velitel zásahu laserovým měřičem teploty sklepních místností a konstrukcí. K domu byl přistaven kontejner a dobrovolní hasiči vynesli všechny ohořelé zbytky věcí ze sklepa.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů a policie bylo místo požáru ohledáno. Jako první požár zjistil švagr zemřelého, který ho přišel před polednem navštívit. Když sáhl na kliku vstupních dveří ucítil neobvyklé teplo. Dům byl zamčený, a proto musel vyzvednout náhradní klíče doma u své manželky. Po následném otevření domu se ven vyvalil hustý kouř. Další svědci si všimli plamenů za sklepním oknem a hustého kouře vycházejícího ze všech komínů domu.

Jeden z blízkých sousedů byl dobrovolný hasič, ale ani on si netroufl vniknout do zcela zakouřeného domu. Po krátké chvíli už byla informace o požáru předána na tísňovou linku hasičů a vyjela další pomoc.

Požár vznikl v hromadě uskladněného dřeva, která byla uložena ve společné sklepní místnosti s kotelnou a malou dílnou. Vyšetřovatelé nalezli stopy ukazující na práci po svařování a řezání v těsné blízkosti hořlavého materiálu. Pravděpodobně došlo k odlétnutí žhavých částí nebo zapadnutí žhavé okuje do dřeva a k následnému vzniku požáru. Další možností bylo zapadnutí nedopalku cigarety do dřevěných špalků.

Samotný požár mohl vzniknout v nočních hodinách a v době, kdy majitel spal. Utlumený požár dřeva a dalších hořlavých materiálů z dílny vyprodukoval značné množství nebezpečných zplodin hoření. Ty se dostaly ze sklepa přes všechny vnitřní otevřené dveře do obytných místností v domě. Kouř tak zřejmě usmrtil i majitele, který ležel na podlaze u své postele.

Požár zničil část vybavení kotelny, dílny i uskladněné palivové dřevo. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč.

Tento případ znovu potvrzuje slova hasičů, kteří varují veřejnost před požáry v domácnostech a doporučují instalaci vhodných požárních hlásičů. Hlásiče dokáží včas varovat při nebezpečí nebo mohou hlasitým tónem upozornit okolí. Přivolání včasné pomoci je pak klíčové nejen k ochraně majetku, ale hlavně k záchraně lidí.


 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail