hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

19.2.2008

 aktuality


Požáry komínů při topení zaměstnávají hasiče takřka denně
lidé podceňují prevenci při topení, aneb zima ještě neskončila

V posledních týdnech vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji ke zvýšenému počtu hlášených požárů v souvislosti s topením. Zvláště uplynulý chladný víkend přiměl řadu lidí k intenzivnějšímu topení, což se okamžitě projevilo i na hlášených případech požárů komínů.

Lidé málo pamatují na vhodnou prevenci před těmito požáry, zanedbávají prohlídky topidel, komínových těles i samotné čištění komínů od sazí a nánosů nečistot při spalování nevhodných materiálů. Nejsou dodržovány bezpečnostní pravidla o uložení topiva, spalují se věci, které nejsou určeny k topení apod. Hasiči se setkávají i s případy, kdy nejsou dodrženy stavební zásady při rekonstrukcích nebo i nových výstavbách komínů nebo jejich částí.

Dne 19.2.2008 ve 12:33 hod. byli hasiči informováni o požáru u komína hospůdky v Ostrožské Nové Vsi.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Ostrožské Nové Vsi. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy kolem komína.

Před příjezdem hasičů se snažil požár na střeše uhasit majitel hospůdky, a to pomocí práškového ručního hasicího přístroje. Použití přístroje přes plechové krytí střechy mělo malý účinek a k likvidaci požáru museli přijet hasiči.

Na střechu bylo nataženo vodní vedení a požár kolem komína byl postupně lokalizován a uhašen. Hasiči museli odstranit plechové krytí, rozebrat část střechy a uhasit i skrytá ohniska požáru. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Hospůdka otevřela pro veřejnost dopoledne v deset hodin. Servírka zatopila v kamnech a vytápěla lokál až k poledni, kdy podnik má na hodinu zavřeno. Před zavírací pauzou znovu naložila krbová kamna dubovým dřevem, uzamkla hospůdku a odešla.

Asi po půlhodině si sousedka všimla plamenů na dřevěné střeše a přivolala pomoc majitele i hasičů. Požár zničil část dřevěné střechy a způsobil škodu za 30.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku za 1 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru může být nedbalost při výstavbě a nedodržení stanoveného technického postupu v přechodu komínového tělesa střechou.  Tato domněnka je nadále šetřena. Zároveň byla vyšetřovatelem vyloučena nedbalost servírky.

 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail