hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.2.2008

 aktuality



požár chaty na Vlčkové provázely výbuchy plynu a benzínu

Rozsáhlý požár rekreační chaty ve Vlčkové
hasiče ohrožovaly výbuchy nádob s plynem a benzinem

Dne 22.2.2008 v 02:10 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v obci Vlčková na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Vlčkové a Kašavy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru rekreační chaty nad obcí.

Už při příjezdu hasičů byl vidět mohutný požár, který zachvátil celý dřevěný objekt a vedlejší malý přístavek. Plameny se rozšiřovaly na okolní stromy a bylo nutné rychle zasáhnout. Hned po zastavení zásahových vozů upozornila policejní hlídka velitele zásahu, že se z objektu ozývají výbuchy.

Hasiči začali bleskově natahovat vodní vedení z cisteren k chatě, když se ozvala mohutná detonace (obr. 2) a noční nebe osvítil vysoký plamen. K zemi se zřítila část budovy a střechy. Velitel zásahu vydal pokyn zasahujícím hasičů k maximální opatrnosti. Ještě před začátkem hasebních prací se podařilo uzavřít hlavní přívod plynu do chaty.

Hasiči postupně požár lokalizovali a uhasili asi po hodině intenzivních prací. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru do okolí. Průzkumem byla nalezena jedna nepoškozená, ale nažhavená tlaková láhev na plyn. Hasiči ji umístili do plechového sudu, kde ji dál ochlazovali před případným výbuchem.

Jednotky sboru dobrovolných hasičů navážely k chatě kyvadlově vodu a doplňovaly cisterny profesionálů. Po uhašení plamenů hasiči jen místo částečně rozebrali, překontrolovali a postupně prolévali vodou. Důvodem opatrnějšího přístupu byla snaha o zachování co nejvíce stop pro další šetření.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo v noci jen předběžně ohledáno. Další vyšetřovaní bylo naplánováno na dopoledne. Na místě zůstala na dohlídku místní jednotka dobrovolných hasičů. Požár kompletně zničil celou chatu a majiteli způsobil předběžně škodu za 400.000 Kč.

aktualizováno

Celé dopoledne pracoval na místě požáru tým vyšetřovatelů hasičů a policie. Majitel chaty potvrdil, že stálé plynové připojení sloužilo k vytápění, které přes zimu automaticky regulovalo teplotu. Průzkumem bylo navíc nalezeno celkem 6 tlakových nádob na 2 kg plynu propan-butan, které sloužily k vaření. Tři z nich byly poškozeny horkem a došlo k narušení nebo roztržení pláště. Dále bylo nalezeno několik poškozených sudů a nádob s benzinem, který byl určen do zahradní techniky.

Postupným vylučováním různých verzí vzniku požáru přes nedbalost, úmysl, vniknutí cizí osoby do chaty nebo technickou závadu na plynovém vytápěcím systému, nalezl nakonec vyšetřovatel hasičů stopy po zkratu na elektrickém vedení k osvětlení v podkroví chaty.

Požár vznikl pod plechovou střechou, odkud se rozšířil na celou stavbu a přístavek u chaty. Výbuchy hořlavých látek a plynu z tlakových lahví urychlily celkový průběh požáru, který objekt zcela zničil. Výbuchem byl poškozen i skleník na sousedním pozemku.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail