hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

27.2.2008

 aktuality


Požár kabeláže na střeše osobního vlaku u Lidečka
pantograf muselo opustit asi 250 cestujících

Dne 27.2.2008 v 08:13 hod. byli hasiči informováni o požáru ve vlaku u obce Lidečko na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk, jednotka profesionálních hasičů podniku ČD z Přerova a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Horní Lidče. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v zastávce Lidečko došlo k odstavení osobního vlaku s požárem kabeláže jednoho vagonu.

V pantografu cestovalo asi 250 osob, které po zastavení soupravy na výzvu zaměstnanců drah opustily vlak. Krátce po vystoupení využili všichni cestující souběžného spoje, který je přepravil do Vsetína, a to ještě v době do vypnutí trolejového vedení. Samotná poškozená souprava jela na své ranní školní lince Horní Lideč - Vsetín.

Po příjezdu hasičů už v zastávce nebyl žádný cestující a velitel zásahu dostal o pár minut později informaci, že je elektrický proud v troleji vypnutý. Čtyři hasiči společně vystoupali na střechu jednoho z vagonů, kde byl zjištěn požár v technické skříni elektrických kabelů. Plameny na kabeláži silových rozvodů hasiči srazili práškovým ručním přístrojem a na další dohašování bylo použito vysokotlaké vodní vedení.

Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na střechu vagonu a do přepravních prostor pantografu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Strojvůdce uvedl, že při jízdě pocítil technickou závadu v době, kdy postupně obsluhoval jednotlivé odpory pro elektrické motory vlaku. Souprava i přes potíže dojela do blízké stanice, kde byla odstavena.

Požár vznikl na kabeláži rozjezdových odporů, které jsou umístěny v jednotlivých sekcích a na střechách soupravy. Požár způsobil škodu za 80.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za stovky tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na silových a odporových kabelech.

 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail