hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

6.3.2008

 aktuality


Požár střešní konstrukce domu v Bystřici pod Hostýnem
všímavá paní nahlásila podezřelý kouř strážníkům

Dne 6.3.2008 v 04:01 hod. byli hasiči informováni o možném požáru střechy domu v Bystřici pod Hostýnem.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nedaleko náměstí došlo k požáru pod střechou domu. Velitel zásahu si nechal na místo postupně vyslat další posilující jednotky dobrovolných hasičů z Bystřice pod Hostýnem, Rychlova, Slavkova pod Hostýnem a jednotku sboru dobrovolných hasičů podniku Ton a.s. s automobilovou plošinou.

Profesionální hasiči byli na místě za dvě minuty od výjezdu. Ze střechy se valil hustý kouř a celý dům byl uzamčený. Hasiči museli dovnitř proniknout násilím a do horního patra i na střechu natáhnout vysokotlaké vodní vedení. Požár zasáhl část střešních konstrukcí a hasiči museli odstranit i část krytiny, aby se dostali ke skrytým ohniskům. Požár byl postupně lokalizován a uhašen. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Majitel domu uvedl, že objekt je zrovna po rekonstrukci a připraven k nastěhování. Horní patro bylo tedy neobývané a k ohrožení osob nedošlo.

Požár zničil část dřevěných trámů střechy a podkroví. Vyšetřovatel nalezl místo vzniku požáru mezi komínem a tepelným čerpadlem. Na elektrické kabeláži k čerpadlu došlo pravděpodobně k technické závadě nebo náhlé změně provozních parametrů. Veškeré zařízení bylo nové a instalovala ho odborná firma. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 70.000 Kč.

Kouře, který vycházel ze střechy domu, si nad ránem všimla jedna sousedka, která šla kolem a případ oznámila na nedaleké strážnici městské policie. Včasným varováním a následným zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty domu za 2 mil. Kč.


požár poškodil především střešní konstrukce

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail