hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

6.3.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár stohu slámy pro průmyslové využití ve Zborovicích
na ochranu dalších stohů a majetku povoláno čtrnáct jednotek hasičů

Dne 6.3.2008 ve 13:12 hod. byli hasiči informováni o požáru stohu slámy ve Zborovicích na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic - Slížan s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru stohu balíkové slámy, který byl uložen v betonové silážní jámě bývalého zemědělského družstva.

Vlivem větru se požár rychle rozšiřoval a hrozilo zasažení dalších okolních stohů balíků slámy. Velitel zásahu si nechal na místo okamžitě vyslat další posilující jednotky hasičů a byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Operační důstojník HZS Zlínského kraje vyslal postupně jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže, vozidlo velícího důstojníka směny ze Zlína a jednotky dobrovolných hasičů z obcí Zborovice, Rataje, Kroměříž, Koryčany, Hoštice, Nětčice, Počenice, Zdislavice, Zdounky, Morkovice - Slížany a Roštín. Celkem se jednalo o 18 výjezdových vozů, z nichž některé nedorazily.

Požár se dál rozšiřoval v asi padesát metrů dlouhé kóji a větrem vyletující části ohořelé slámy dopadaly na vedlejší stohy a uskladněné balíky. Hlavním úkolem hasičů bylo zabránit rozšíření požáru do okolí, na stohy, budovy a silážní věže. Stanovený cíl nebyl těžký na zvládnutí po technické stránce, ale vyžadoval enormní nasazení lidské síly a mnoho proudů vody.

Přijíždějící cisterny dobrovolných hasičů přivážely další nezbytnou vodu, které byl nedostatek. Dostupný hydrant měl jen velmi slabý tlak vody a pracovníci VaKu nebyli schopni technicky problém řešit. Velitel zásahu rozhodl vytvořit dálkové vedení z nedalekého rybníčku a postupně zásoboval hasičské proudnice přes plovoucí čerpadla. Několik pracovních strojů bylo zapojeno do vyvážky nezničené slámy.

Čerstvý a chvílemi silnější nárazový vítr vytvářel velmi dobré rozptylové podmínky pro okolní obce. Po prvních třech hodinách požáru došlo k výraznému odhoření horní vrstvy slámy v balících stohu a poklesla intenzita kouře. Tím se ještě víc zmírnilo zatížení znečištění ovzduší. Odhaduje se, že stoh může postupně vyhořívat i několik dnů.

Na místo přijeli i vyšetřovatelé hasičů, kteří si místo předběžně prohlédli. Podle získaných informací se zatím přiklánějí k možné příčině vzniku požáru v oblasti nedbalostního nebo úmyslného jednání neznámé osoby. Majitelé si zatím odhadli způsobenou škodu na 800.000 Kč.

Soukromá firma zpracovává navezenou slámu na speciálních granulovacích strojích a vyrábí z ní vysokovýhřevné topivo. Sláma je tak určena pro průmyslové zpracování, a nikoliv pro přímé užití v zemědělství nebo chovatelství.

aktualizace

16:30 - v silážní jámě je uloženo 1.500 tun nabalíkované slámy, požářiště bylo hasičům rozděleno na tři bojové úseky

17:00 - vyšetřovatel hasičů hlásí příčinu vzniku požáru, kterou se podařilo zjistit ve spolupráci s policií a při prověřování svědeckých výpovědí. Požár byl pravděpodobně způsoben nedbalostí a při hře tří nezletilých dětí.

17:15 - po dohodě s majitelem se nechává stoh vyhořet, představuje to ztrátu asi 3 tis. balíků slámy

17:30 - hasičům se daří úspěšně chránit zbylých asi 8 tis. balíků slámy v okolí hořící jámy

18:30 - velitelé uvažují o zredukování počtu zasahujících hasičů na polovinu

19:30 - na místě zásahu je stále silný vítr, všechny jednotky hasičů zůstávají dál na místě a žádné nejsou odvolány, hasiči se postupně střídají a u požářiště jich do rána zůstává asi šedesát

20:30 - hasiči obklíčili celou vyhořívající kóji a proudy vody se snaží bránit odlétávání žhavých částí slámy do okolí, v místě zásahu je stále velmi větrno

21:30 - velitel zásahu hlásí, že přes noc nechává na místě požáru 12 jednotek a 57 hasičů, převážně z dobrovolných sborů

7.3.2008

07:00 - hasiči celou noc kontrolovali vyhořívání stohu slámy, došlo k vystřídání velitelů zásahu a na místě dál zůstává 10 jednotek sboru dobrovolných hasičů

09:00 - hasiči stále kontrolují vyhořívání, vítr polevil téměř na bezvětří


až deset metrů vysoká hořící hromada slámy vytvářela značný žár

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail