hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

7.3.2008

 aktuality


Požár paliva a části letadla před hangárem v Holešově
požár uhasili zaměstnanci bez pomoci hasičů, jeden vážně zraněn

Dne 7.3.2008 kolem 14:00 hod. došlo na letišti v Holešově k požáru unikajícího paliva a části letadla.

Požár se obešel bez výjezdu jednotek hasičů a byl uhašen zaměstnanci soukromé firmy, kteří letadlo zalétávali. HZS Zlínského kraje byl požádán o vyslání vyšetřovatele hasičů k sepsání zápisu o požáru a vyšetření příčiny jeho vzniku.

Podle dostupných informací byl nejdříve zjištěn únik paliva z nádrže jednomotorového letadla zn. ZLIN 143 L, které bylo po zalétávání odstaveno na letištní ploše u hangáru. Úniku paliva si všiml jeden zaměstnanec, který hned upozornil uživatele stroje. Ti se rozhodli nejdříve vypustit zbytky paliva do náhradních nádob a pak odstranit závadu. Po odkrytování části stroje bylo vypouštěno palivo z hlavní nádrže v křídle. Při této práci došlo ke vznícení palivových výparů a k požáru části letadla.

Sedmdesátiletý muž, který opravu prováděl, utrpěl při požáru vážné popáleniny na rukou, obličeji a dalších částech těla. I přes ohrožující požár se mu podařilo odtlačit letadlo od hangáru a od místa vytečeného a hořícího paliva. Další zaměstnanec firmy bleskově na požár reagoval a přiběhl s ručním práškovým hasicím přístrojem. Společně se jim podařilo plameny na letadle i ploše uhasit a zabránit dalšímu šíření požáru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že zraněný muž si nepovolal ani zdravotnickou záchrannou službu, a proto ho nechal dalším zaměstnancem odvézt do nemocnice ve Zlíně.

Požár zničil část křídla letadla, aerodynamické prvky, část palivové nádrže, jeden list vrtule a část pláště stroje. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 600.000 Kč. Včasným zásahem zaměstnanců byla uchráněna další hodnota letadla za 3 mil. Kč.

Při šetření byla vyloučena možnost úmyslného jednání. Byl vyloučen zkrat elektřiny, bylo vyloučeno kouření nebo manipulace s otevřeným ohněm. Nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru byl výboj statické elektřiny při přečerpávání nádrže a obsluze letadla po úniku paliva.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail