hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.3.2008

 aktuality


Požár v osušovně krytého bazénu v Rožnově pod Radhoštěm
plavčík včas upozornil návštěvníky lázní a vyvedl je do bezpečí

Dne 8.3.2008 ve 14:52 hod. byli hasiči informováni o požáru elektroinstalace v lázních v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem a jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v místnosti osušovny u malého bazénu krytých lázní.

Požár zpozoroval plavčík bazénu, který okamžitě oddělil prostor s požárem skleněnou zatahovací přepážkou od hlavního bazénu, kde bylo tou dobou asi dvacet návštěvníků. Bleskově zorganizoval opuštění velkého bazénu a všechny plavce vyvedl do bezpečí.

Plavčík informoval strojníka a chtěl se pokusit požár hasit pomocí ručního hasicího přístroje, kterým je bazén vybaven, ale pro silné zakouření místností zbytečně neriskoval. Na pomoc byli přivoláni hasiči.

Jako první na místo dorazila jednotka z Rožnova pod Radhoštěm, která přijela za pět minut od výjezdu. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do zakouřených místností u malého bazénu a nalezli místo požáru v tzv. osušovně. Požár hasiči lokalizovali a uhasili pomocí jednoho sněhového ručního hasicího přístroje. Na další ochlazovací práce použili hadici s vodou, která slouží pro čištění u bazénů. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu profesionálů z Valašského Meziříčí byla místnost po hašení kontrolována termokamerou ke zjištění skrytých ohnisek požáru. Odvětrávání zasažených místností šaten, osušoven a malého bazénu bylo řízeno stálou vzduchotechnikou lázní.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Plavčík detailně popsal událost a prioritní pomoc návštěvníkům velkého bazénu. Ten sousedí s malým dětským bazénem, který zrovna nikdo neužíval. Vedle malého bazénu je místnost pro osušení návštěvníků. Požár vznikl v části u dámských šaten.

Průběh požáru měl několik fází. Nejdříve došlo k požáru zářivkového tělesa v osušovně. Plameny roztavily plasty, které hořící kapaly na malou dětskou skluzavku. Bazénová skluzavka byla v osušovně uskladněna a začala také hořet. Požár vyprodukoval značné množství kouře z hořících plastů, který se začal šířit do dalších místností bazénu.

Požárem způsobené škody na majetku byly vyčísleny na 80.000 Kč. Správnou reakcí plavčíka nebyl nikdo zraněn, požár zůstal uzavřen v oddělené části a zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za nejméně 100 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na zářivkovém osvětlovacím tělese.

Podle posledních informací zůstává pro veřejnost uzavřen pouze malý bazén. Velký bazén a sauna je i nadále v provozu.


osušovna a další místnosti lázní, včetně malého bazénu, byly silně znečištěny kouřem

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail