hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

16.3.2008

 aktuality


Požár v bytě na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně
hasiči zachránili život padesátileté ženě
zaparkovaná vozidla blokovala průjezd hasičů sídlištěm

Dne 16.3.2008 v 19:18 hod. byli hasiči informováni o podezřelém kouři v bytovém domě ve Zlíně.

Oznamovatel na tísňové lince uvedl, že cítí slabý zápach, a že by se pravděpodobně mohlo jednat i o požár. Operační důstojník HZS Zlínského kraje na prověření hlášení vyslal jednotku profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem.

Už příjezd jednotky k bytovému domu na sídlišti byl velmi komplikovaný. Hasiči museli svůj speciál odstavit na začátku ulice, protože průjezd přes hustě zaparkovaná vozidla nebyl možný. Dalších asi 200 metrů hasiči běželi jen s nejnutnějším vybavením na otevření bytu. Při průzkumu chodby jednoho z domů nebyl cítit žádný zápach a nic zpočátku nenasvědčovalo požáru. Hasiči se u označeného bytu snažili o otevření jeho vchodových dveří, a to co nejšetrnější metodou s pomocí speciálních nástrojů.

Velitel zásahu si nebyl jistý časovou prodlevou a vyběhl ven z domu. Tam si podrobně prohlédl okna bytu v prvním podlaží a podařilo se mu pootevřít jedno z křídel. Ven se začal valit kouř, a proto velitel okamžitě vydal pokyn k násilnému vniknutí. Hasiči v chodbě vyrazili dveře. Na místo byla vyslána další posilová cisterna profesionálních hasičů ze Zlína a další jednotka hasičů z povolání města Zlína.

Velitel zásahu stál před nelehkou situací. Hasiči bez technické a hasební podpory museli rychle jednat. Hned vedle vchodových dveří do bytu byl nástěnný hydrant, který byl tentokrát vybaven hadicí i proudnicí. Rychle byl rozvinut tento náhradní hasební prostředek a hasiči zahájili požární útok. Požár byl uzavřen v jedné z místností a pomalu začal prohořívat přes pokojové dveře do chodby. Celý byt byl zakouřený.

Mezitím se strojníkovi podařilo se zásahovým vozem objet sídliště a přijet k hořícímu bytu z opačné strany. Hasičům byly předány dýchací přístroje a hašení bylo podpořeno vysokotlakým vodním vedením. Požár byl následně lokalizován a hasičům se podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů i uchránit další části bytu a domu.

Při průzkumu hasiči v zadním pokoji nalezli uživatelku bytu, která ležela bezvládná na podlaze. Hasiči ji okamžitě chodbičkou vytáhli z bytu ven a před dům na čerstvý vzduch. Do příjezdu zdravotnické záchranné služby byla žena hasiči a policisty postupně rozdýchána a následně napojena na kyslíkový přístroj. Po několika minutách začala žena komunikovat a sdělila, že v bytě jsou její dva pejsci. Ty hasiči nalezli o pár minut později, ale již oba mrtvé. Celý prostor musel být odvětrán.

Zraněná padesátiletá žena byla po prvotním ošetření převezena do nemocnice k další nezbytné péči a hospitalizaci. Likvidační práce byly hasiči ukončeny asi po hodině zásahových prací.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v jednom z uzavřených pokojů bytu, kde poškodil sedací soupravu a část nábytku. Po spotřebování vzdušného kyslíku se požár částečně utlumil, čímž se stal pro okolí hůře identifikovatelný. Zplodiny hoření pronikly přes dveře do chodby bytu a do dalších místností.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 70.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 5mil. Kč. Byt byl odpojen od elektrického proudu a syn ženy potvrdil, že si doma svítili svíčkou. Příčinou vzniku požáru mohla být nedbalost nebo úmyslné jednání. Případ je nadále v šetření.

Je na místě ocenit všímavost jednoho z nájemníků domu, který ucítil podezřelý kouř a případ nahlásil na tísňovou linku i přesto, že neměl jistotu jasného nebezpečí nebo požáru. Znovu se v praxi potvrdilo, že nejvíce nebezpečné jsou malé a skryté požáry, na které okolí nemůže reagovat včas. Každoročně se u takových typů požárů nejvíce osob zraní nebo i zemře. Nejvhodnější prevencí jsou autonomní požární hlásiče, které hasiči důrazně doporučují.


tentokrát byl požární hydrant vybavený

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail