hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.3.2008

 aktuality


Tragický požár rodinného domu na Jaroslavických Pasekách
majitel podlehl nočnímu požáru v prostoru kuchyně

Dne 28.3.2008 v 05:00 hod. byli hasiči informováni o požáru domu na pasekách v Jaroslavicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína a další jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kostelce, Štípy, Jaroslavic a Fryštáku. K požáru byl vyslán i velící důstojník směny ze Zlína. Po příjezdu na místo bylo potvrzeno, že se jedná o rozsáhlý požár rodinného domu na samotě pasek u Jaroslavic.

Velitel zásahu už cestou k požáru viděl mohutný kouř a vyžádal si další posily. Na místě požáru byl nedostatek vody a operační důstojník vyslal další cisterny dobrovolných hasičů ke kyvadlové dovážce.

Při příjezdu už byl v plamenech takřka celý dům, včetně střechy. Hasiči odstavili své vozy na průjezdní silnici a k domu natáhli asi sto metrů vodního vedení. V dýchacích přístrojích pronikli záchranáři do jedné části domu, kde byly uvázány dvě kozy. Vyplašená a stresovaná zvířata se bránila a došlo i ke kontaktu s hasiči. I přes odpor byla zvířata z hořící a zakouřené místnosti vyvlečena a zachráněna.

Další část jednotky se věnovala požárnímu útoku. Plameny zasáhly nejen střechu, která byla značně prohořelá, ale také vnitřní obytné místnosti. Stropy se propadly a byla obava o majitele domu, který nebyl k nalezení. Po útoku z několika stran se hasičům podařilo uhasit plameny na střeše asi po hodině intenzivního hašení, další hodinu trvaly hasební práce v obytných místnostech a v hospodářské části stavení. Likvidační a dohašovací práce budou trvat celé dopoledne.

Při zásahu došlo k jednomu lehkému zranění zasahujícího profesionálního hasiče ze stanice Zlín. Na toho spadla střešní krytina, svezla se po jeho ochranné přilbě a zranila ho na rameni. Díky ochranným pomůckám nebyl zraněn vážně, ale musel být vystřídán.

Krátce před sedmou hodinou ráno hlásil velitel zásahu, že po průniku do domu bylo nalezeno torzo těla, pravděpodobně devětačtyřicetiletého majitele, který byl zavalen pod spadlým stropem v prostoru kuchyňky.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno společně s policií. Dál probíhá vyšetřovaní příčiny vzniku požáru.

aktualizováno

08:00 - velitel zásahu si na místo vyžádal výjezd psycholožky HZS Zlínského kraje, která poskytla svou odbornou pomoc pozůstalým rodinným příslušníkům. Jednotky dobrovolných hasičů začali s rozebíráním ohořelých konstrukcí a s dohašováním požářiště.

08:30 - na místě požáru začal pracovat tým vyšetřovatelů hasičů a policie, který ohledal podrobně místo činu, odebral stopy a vzorky k dalšímu odbornému zkoumání.

11:30 - vyšetřovatelé skončili na místě svou práci s konstatováním, že příčinou vzniku požáru je s největší pravděpodobností nedbalost majitele domku, který nechal zapnutý elektrický plotýnkový vařič v těsné blízkosti textilií a lůžkovin pohovky v kuchyni. Po vzniku požáru došlo ke smrtelnému zranění majitele, který na pohovce spal.

Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 500.000 Kč. Případ je nadále v šetření, rovněž byla nařízena pitva k přesnému určení úmrtí.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail