hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.3.2008

 aktuality


Úspěšná záchrana mladého muže v Rožnově pod Radhoštěm
společná akce zdravotníků, profesionálních a dobrovolných hasičů

Dne 28.3.2008 v 16:10 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže ze střechy v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým a jedním kontejnerovým vozem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm s jedním zásahovým speciálem a automobilovou plošinou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jedné z vysokých budov v průmyslovém areálu je mladý muž a hrozí skokem ze střechy.

Jako první na místo dorazili hasiči a zdravotníci z Rožnova pod Radhoštěm. Postupně vystoupali po schodišti a žebříku na střechu jedné z průmyslových budov. Ve výšce asi pětadvaceti metrů navazovala na střechu ještě jedna vyšší budova do tvaru T. Horní technologická část byla nadstavbou celého napojeného kompexu a byla vyvýšena nejméně o další tři metry. Na stříšce nadstavby byl mladý muž, který vyhrožoval sebevraždou a skokem. Na stříšku nadstavby se dostal po poskládaném nábytku.

Velitel zásahu hasičů, lékař a zdravotní sestra přistoupili až k nadstavbě, kde začali s mužem ze střechy rozmlouvat. Pětadvacetiletý muž se záchranářům postupně svěřil ze svých osobních a životních problémů. Cílem bylo s mladíkem udržovat rozhovor a vyčkat na příjezd psycholožky HZS Zlínského kraje, která už jela na pomoc.

Mladý muž postupně po stříšce nadstavby chodil a hasiče napadlo, že by se mohli pokusit o jeho záchranu. Po příjezdu profesionální jednotky z Valašského Meziříčí se dva hasiči ukryli pod stříškou nadstavby. Po hodině rozmlouvání sebevražedného úmyslu se podařilo záchranářům muže dostat blíž k sobě. Nakonec si mladý muž sedl na okraj stříšky, což byl okamžik pro záchranu.

Hasiči využili svého úkrytu, bleskově vyskočili a chytili muže za nohy. Následně byl stažen do bezpečí velké střechy, zpacifikován a sveden na zem. Po zklidnění byl převezen zdravotnickou službou do nemocnice k další nezbytné a odborné péči.

Společnou akcí záchranářů se podařilo mladého muže zachránit ještě před příjezdem psycholožky. Mimořádně úspěšná akce zapůsobila i na samotné záchranáře, kteří si po akci vzájemně poděkovali. Své uznání a poděkování za organizaci zásahu tlumočili i zdravotníci na krajském operačním středisku hasičů.

mladý muž vyhrožoval skokem z bezmála třicet metrů vysoké budovy

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail