hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

2.4.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po úniku většího množství nafty ve Zlíně
řidič poškodil nádrž tahače kamionu, zasahovaly dvě jednotky

Dne 2.4.2008 v 11:59 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku většího množství nafty v centru Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým autem a speciálním protichemickým vozidlem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů podniku Mitas a.s. Zlín. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v průmyslovém areálu v centru města došlo k úniku většího množství nafty z nádrže tahače kamionu zn. Mercedes (PL).

Před příjezdem hasičů se pokoušel nádrž s palivem utěsnit sám řidič nákladní soupravy, ale neměl dostatečné prostředky a sám byl naftou značně potřísněn. Při opakovaném couvání k nákladové rampě poškodil spodní část hlavní velké nádrže tahače o betonový okraj vyvýšené kanalizační šachty.

Jako první na místě zasahovali podnikoví hasiči, kteří použili své zásoby sorbentů. Nafta se z nádrže rozlila na větší plochu a do prostoru jedné z křižovatek průmyslového areálu. Další větší množství sorbentů přivezli s sebou hasiči ze zlínské stanice. Dobrovolní hasiči se věnovali zasypávání znečištěné vozovky a profesionálové se snažili rychle utěsnit poškozenou nádrž. Celý prostor byl vyhrazen bezpečnostní páskou se zákazem průjezdu dalších vozidel.

Hasičům se podařilo otvor ucpat dřevěnou zátkou, a tím i regulovat následné vypouštění a přečerpávání nafty do náhradních nádob. Během zásahu bylo bezpečně přečerpáno 200 litrů nafty.

Celkové množství uniklého paliva do okolí bylo odhadnuto asi na 150 litrů. Po očištění vozovky bylo odvezeno k likvidaci 400 objemových litrů použitého sorbentu. Společným zásahem hasičů se podařilo zabránit proniknutí nafty do kanalizace v průmyslovém areálu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail