hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.4.2008

 aktuality


Požár v podkrovní místnosti rodinného domu v Těšnovicích
spícího muže z domu zachránili sousedé

Dne 5.4.2008 ve 23:05 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Kroměříži, Těšnovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Kroměříže se dvěma zásahovými vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru podkrovní místnosti v řadové zástavbě rodinných domů.

Požár jako první zpozorovali sousedé, kteří si všimli valícího se kouře ze střechy. Na zvonění a bouchání nikdo v domě nereagoval, a proto se rozhodli vyrazit dveře. Následnou prohlídkou byl v přízemí nalezen spící druh majitelky domu, který byl probuzen a přes značnou podnapilost vyvlečen ven. Správná a rychlá reakce sousedů ho uchránila před zraněním a nadýcháním se nebezpečného kouře.

Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do zakouřeného domu a do hořící podkrovní místnosti. Požár byl postupně lokalizován a uhašen. Likvidace požáru trvala asi půl hodiny, další hodinu hasiči dohašovali skrytá ohniska a ochlazovali střešní konstrukci domu. Hasiči včas zabránili dalšímu šíření požáru nejen v rodinném domě, ale i na sousední domy v řadové zástavbě. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru předběžně ohledáno. V noci byly zjištěny základní informace a požářiště bylo zabezpečeno pro další naplánované dopolední šetření.

aktualizováno

Dne 6.4.2008 se vyšetřovatel hasičů znovu vrátil na místo požáru, aby pokračoval ve své práci. Před polednem šetření na místě ukončil s předběžným závěrem, že příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně nedbalost druha majitelky domu, který v podkrovní místnosti kouřil. Požár vznikl od nedopalku cigarety a následně se rozšířil na vybavení pokoje a část střešní konstrukce. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 400.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 1 mil. Kč.


při požáru byl podkrovní pokoj zcela zničen

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail