hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

2.5.2008

 aktuality


Cvičení hasičů na základní škole v Kašavě
profesionální a dobrovolní hasiči při společné akci

Dne 2.5.2008 v 08.00 hod. bylo vyhlášeno společné cvičení pro profesionální a dobrovolné jednotky hasičů na škole v obci Kašava na Zlínsku.

Ředitelka školy ohlásila na tísňové lince 112, že došlo k požáru v jednom z kabinetů. Okamžitě byla zahájena evakuace školy, žáků a zaměstnanců. Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo vyslal profesionální jednotku hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, které posílil o jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kašavy a Fryštáku.

Před příjezdem hasičů byla učiteli zorganizována ukázková evakuace školy, kterou do dvou minut opustilo na 120 dětí. Perfektní sehranost byla důkazem dřívějších a velmi častých cvičných poplachů, na které jsou děti zvyklé. Velmi spořádaně se všichni evakuovaní shromáždili před budovou školy a společně odešli na bezpečné místo sledovat zásah hasičů.

Jako první na místo dorazili místní dobrovolní hasiči, kteří provedli průzkum v přízemních a nezakouřených místnostech školy a natáhli jeden vodní proud pro případ rozšíření požáru. Jako hasiči bez možnosti pracovat s dýchacím přístrojem pomáhali s organizací dětí a čekali na příjezd dalších kolegů. Druzí přijeli hasiči z Fryštáku, kteří rozvinuli záložní proud vody.

Po příjezdu profesionálů byl zahájen důkladný průzkum školy v dýchacích přístrojích a bylo nalezeno několik žáků, kteří neuposlechli výzvy k evakuaci. Velitel zásahu nechal okamžitě přistavit automobilový žebřík a zahájil záchranu dětí z horního patra školy. Přes balkon bylo zachráněno celkem pět nezletilců, přičemž každé jejich bezpečné vyložení na zem odměnili jejich spolužáci bouřlivým potleskem.

Při zásahu se zranil jeden z dobrovolných hasičů, který se tak stal figurantem pro záchranu osoby pomocí transportních nosítek záchranného koše. Dobrovolní hasiči si vyzkoušeli manipulaci se zraněním, jeho fixaci v lůžku a možnosti transportu. Po evakuaci si dobrovolní hasiči navíc vyzkoušeli lezení po automobilovém žebříku.

Myšlenka tohoto cvičení vzešla přímo z vedení základní školy, což bylo hasiči s uznáním přijato. Přestože se nejedná o objekt s velkým počtem dětí nebo o složitou budovu, tak hasiči získali cenné informace o dojezdových časech jednotek do vzdálenějšího místa od Zlína a prověřili si akceschopnost dobrovolných hasičů při podobném zásahu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail