hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

4.5.2008

 aktuality


Požár obložení a konstrukce celodřevěné chaty u Horní Bečvy
hořící svíčky bez dozoru znovu příčinou požáru

Dne 4.5.2008 v 05:46 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Horní Bečva na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm s jedním zásahovým vozem a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Horní Bečvy a Hutiska - Solance. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části celodřevěné rekreační chaty.

Před příjezdem hasičů se snažili asi půl hodiny požár hasit manželé, kteří v chatě přespali. Pomocí kbelíku s vodou se jim nepodařilo dostat ke skrytým ohniskům požáru pod dřevěným obložením chaty a teprve po rozšíření plamenů na střešní konstrukci zavolali na pomoc hasiče.

Hasiči museli část dřevěného obložení odkrýt a postupně uhasit ohniska v konstrukci. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu šíření skrytých plamenů a uchránit tak chatu před dalším zničením. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Celková likvidace požáru trvala hasičů asi hodinu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Manželé uvedli, že večer společně seděli před chatou a na plastovém zahradním stole ponechali tři hořící svíčky. Dvě byly ve skleněných nádobách a třetí silná svíčka byla položena na talíři.

Během noci došlo buď k vyhoření silné svíčky nebo k jejímu převržení a k následnému požáru plastového zahradního nábytku. Plastový stůl byl postaven těsně k dřevěnému obložení chaty, kam se plameny rozšířily a prohořely do konstrukcí. Během noci a spánku se požár postupně dál šířil.

Nad ránem se majitelka chaty probudila a ucítili kouř. Následně byl zjištěn požár, který se nejdříve snažili manželé uhasit sami a až později zavolali na pomoc hasiče. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku za 150 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při ponechání hořících svíček bez dozoru.


z plastového stolu nezbylo takřka nic

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail