hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

4.5.2008

 aktuality


Pomoc hasičů při záchraně horolezkyně po pádu u Barborky
mladá žena si poranila páteř a letecky byla transportována do Brna
cestou k vrtulníku museli záchranáři pomáhat u dopravní nehody

Dne 4.5.2008 ve 14:32 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně ženy po pádu ze skály u hradu Buchlov.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jedné ze skal u kaple sv. Barbory došlo k pádu a zranění ženy.

Podle zjištěných informací zdolávala asi sedmičlenná skupinka lezců skalní stěny u Barborky nedaleko hradu Buchlov na Uherskohradišťsku. Devětadvacetiletá horolezkyně z Opavy spadla ze skála poté, co si údajně řekla o zrušení jištění svými partnery a následně toto rozhodnutí opomněla. Pádem z asi desetimetrové výšky si způsobila vážné zranění páteře v oblasti pánve a poranění paty jedné nohy.

Po dopadu pod skálu komunikovala, ale vzhledem k podezření na poranění páteře s ní kamarádi nehýbali a okamžitě zavolali pomoc na tísňové lince 155. Jako první na místo ze záchranářů přijela rychlá zdravotní pomoc z Uherského Hradiště. Vzhledem k nedostupnosti místa události byl zdravotnický personál i materiál naložen do vozidla hasičů a všichni následně vyjeli ke kapli.

Poté celá skupina záchranářů, zdravotníků a hasičů, včetně specialistů lezců, sestoupila traverzem pod skálu ke zraněné ženě. Po prvotním ošetření byla žena umístěna na transportní nosítka hasičů a zafixována ve vakuovém lůžku. Následně byla žena asi jeden kilometr nesena po vrstevnici těžkým terénem až na parkoviště u hradu Buchlov. Po celou dobu se záchranáři komunikovala a byla stále v kontaktu se svými kamarády z lezecké skupiny.

U Buchlova čekal sanitní vůz, který ji přepravil na parkoviště u motorestu Samota na hranici uherskohradišťského a kroměřížského okresu, kam byl povolán vrtulník IZS z Brna. Vrtulník zraněnou ženu transportoval k další nezbytné hospitalizaci do Brna, kde pacientka i v současné době žije.

Cestou k vrtulníku zastavili zdravotníci záchranné služby na silnici I/50, nedaleko obce Staré Hutě, u dopravní nehody mezi motorkářem a osobním autem. Nehoda se stala jen velmi krátkou chvíli před jejich průjezdem a lékařka nechala sanitku zastavit. Zraněný řidič motocyklu byl okamžitě odborně prohlédnut a byl mu nasazen fixační krční límec. V té době už na místo nehody mířila další posádka zdravotnické záchranné služby z Uherského Hradiště, a tak první posádka mohla pokračovat k vrtulníku. U zraněného muže zůstali svědci nehody a další řidiči.

V 16:15 hod. byla žena na parkovišti u motorestu přeložena do vrtulníku a odletěla do nemocnice. Po dobu překládky pacientky zajišťovali bezpečnost místa přistání dvě hlídky Policie ČR.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail