hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.5.2008

 aktuality


Hejtman Zlínského kraje ocenil dobrovolné hasiče z regionu
při slavnostním aktu byl oceněn čin profesionála v době mimo službu

Dne 5.5.2008 se v budově 21 uskutečnilo slavnostní setkání a ocenění dobrovolných hasičů hejtmanem Zlínského kraje.

Na setkání přijelo asi padesát dobrovolných hasičů ze všech částí Zlínského kraje. Hejtman Libor Lukáš je přijal v sídle Zlínského kraje, aby jim u příležitosti oslav svátku svatého Floriana, patrona hasičů, poděkoval za jejich obětavou činnost v hasičských sborech.

Představitelé Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska okresů Zlínského kraje, mezi nimiž byli dlouhodobě aktivní členové i příslušníci nejmladší generace a dorostu, obdrželi z rukou reprezentantů kraje dary a pamětní listy. Za každý okres bylo oceněno dvanáct hasičů a hasiček, které do krajského sídla doprovázeli starostové okresních sdružení hasičů.

Hejtman také udělil Záslužné vyznamenání Zlínského kraje 2. stupně za aktivní a dlouhodobou činnost panu Josefu Dvořáčkovi z Uherského Hradiště. Akce se konala za účasti plk. Ing. Mojmíra Jurky, ředitele Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje a Josefa Krajči, starosty Krajského sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska.

„Zlínský kraj uvolní v letošním roce ze svého rozpočtu částku jeden a půl milionu korun jako podporu budování obecních rozhlasů napojených na jednotný systém vyrozumění a varování České republiky a dále částku přes šest a půl milionu korun na věcné vybavení jednotek sborů dobrovolných hasičů v obcích – jmenovitě na nákup a opravy materiálu. Kromě toho jsme se rozhodli částkou jeden milion tři sta tisíc podpořit činnosti a akce hasičů zaměřené na práci s mládeží. Věřím, že tyto prostředky určitě našim dobrovolným hasičům pomohou a usnadní jejich náročnou a záslužnou práci,“ řekl hejtman Libor Lukáš.

Během slavnosti byl oceněn také čin profesionálního hasiče a strojníka ze stanice Otrokovice, HZS Zlínského kraje. Nstržm. Petr Mazáč, v době mimo službu, poskytl bezprostřední pomoc při záchraně těžce zraněného motorkáře u Tlumačova. K dopravní nehodě došlo dne 30.3.2008 a ze skupinky přihlížejících poskytl pomoc jako jediný. Jeho zásluhou byl zraněný stabilizován v základních životních funkcích a zajištěn do příjezdu lékaře.

Oceněn byl také starosta obce Horní Lideč Josef Tkadlec, který obdržel plaketu HZS ČR, jako poděkování za osvětu požární ochrany nejen v obci a regionu Hornolidečska, ale i v rámci celého okresu. Po dobu všech svých funkčních období aktivně spolupracoval s Hasičským záchranným sborem okresu Vsetín a následně s Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje.

Všem oceněným patří blahopřání za jejich práci a obětavost.


hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš
starosta Krajského sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska Josef Krajča
ředitel HZS Zlínského kraje plk. Ing. Mojmír Jurka

s laskavým přispěním informací ZLK

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail