hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

 aktuality


Profesionální hasiči vzpomínají na svého zesnulého kolegu
odchod vedoucího krajského operačního střediska stále v myšlenkách hasičů

Dne 17.4.2008 zemřel po dlouhé a těžké nemoci bývalý tiskový mluvčí a vedoucí krajského operačního střediska hasičů, osmatřicetiletý Bc. Roman Vaněk. Se zármutkem v srdci na něj vzpomínají všichni hasiči ve Zlínském kraji.

Roman věnoval celou svou profesní kariéru službě u hasičského sboru, sloužil pro stát, pomáhal ostatním občanům při těžkých životních situacích. Roku 1990 začal ve funkci starší hasič na požární stanici v Uherském Hradišti. Svou pílí se postupně vypracoval na funkci hasič - strojník a následně na funkci hasič - velitel družstva.

Své zkušenosti z praktických zásahových činností z té doby využil v oblasti operačního řízení na funkci operačního důstojníka od roku 1997. V témže roce postihla Moravu jedna z největších povodní v novodobé historii. Byl v tomto období jedním z těch, co se zásadním způsobem podíleli na zvládání mimořádných událostí spojených s touto živelnou katastrofou.

Jedinečnou etapou Romanova profesního života bylo jeho působení ve funkci vedoucího krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje od 1.1.2001, a to se vznikem krajského uspořádání HZS ČR. Měl zcela jistě zásadní podíl na budování základů nového krajského operačního a informačního střediska, rovněž tak položil základy při realizaci projektu příjmu tísňového volání na jednotnou evropskou linku číslo 112 a centralizaci operačního řízení z jednoho místa v celém kraji. To jsou oblasti, které dnes bereme v našem kraji jako samozřejmost, byli jsme jedněmi z prvních, kterým se to v ČR podařilo, Roman měl na tom jednoznačné zásluhy. Posouval tuto problematiku neustále dopředu, byl vytrvalý. Bohaté zkušenosti z profesního života vždy rád předával svým kolegům.

Na Romanovi bylo cenné i to, že se neustále vzdělával a chtěl, aby jeho práce a úsilí bylo nejen v jeho prospěch, ale především pro hasičský sbor jako celek.

Většina z nás znala Romana jako příslušníka loajálního s hasičským sborem, přísného nadřízeného, člověka který uměl jít vždy za svým cílem, ale i přátelského otevřeného kolegu, připraveného kdykoli pomoci.

Romane, budeme na tebe stále vzpomínat, zůstaneš navždy v našich srdcích !

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail