hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.5.2008

 aktuality


Tragický pád paraglidisty s motorovým padákem u obce Topolná
třicetiletý muž pravděpodobně nezvládl výkrut a zřítil se k zemi

Dne 12.5.2008 v 19:06 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po pádu rogala u Topolné na Uherskohradišťsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nedaleko obce došlo k nekontrolovanému pádu paraglidisty mezi zahrady a pole.

Ze záchranářů na místo dorazila jako první posádka zdravotnické záchranné služby, která už nedokázala muži pomoci a ten podlehl svým těžkým zraněním. Jednotka hasičů byla odvolána a na místo se vrátila až po setmění k osvětlení místa v dalším průběhu vyšetřování.

Šetření policie a letecké inspekce dospělo předběžně k závěru, že asi třicetiletý pilot nezvládl nácvik sestupové spirály se svým motorovým padákovým kluzákem zn. Rodeo 125 a v nekontrolovaném pádu došlo ke kontaktu se zemí. Podle svědků se stroj s pilotem řítil k zemi z výšky asi 300 metrů.

Z dalších získaných informací vyplývá, že odpoledne nad lokalitou létali společně dva piloti. Jeden se zřítil do pole u zahrad a jen těsně vedle ženy, která se zde opalovala na lehátku. Její pomoc, pomoc druhého pilota, který mezitím bezpečně přistál, pomoc dalších občanů z obce, ani následná pomoc záchranářů už nebyla nic platná. Podařilo se pouze vypnout motor, který byl po dopadu stále v chodu i s vrtulí.

Muž podlehl svým velmi vážným zraněním na místě havárie. Byl držitelem platné letecké licence, měl všechny ochranné pomůcky i přilbu, stroj byl registrovaný a s veškerou platnou dokumentací. Pilot létal dva roky a na stroji měl záložní záchranný padák, který ale při pádu nepoužil.

Přesné okolnosti pádu jsou nadále v šetření leteckých odborníků a policie. Vyšetřování tragédie se protáhlo až do pozdních nočních hodin, po které hasiči místo osvětlovali výkonnými reflektory. Na místě byla poskytnuta odborná psychosociální pomoc rodinným pozůstalým.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail