hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.5.2008

 aktuality


Požár skládky odpadu ve Smolině u Valašských Klobouk
pět jednotek hasičů likvidovalo požár tři hodiny

Dne 15.5.2008 v 05:35 hod. byli hasiči informováni o požáru skládky u obce Smolina.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jednou cisternou, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Valašských Klobouk, Smoliny, Brumova a Bylnice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části skládky komunálního odpadu.

V době příjezdu jednotky byl požár rozšířen na plochu asi 20 x 20 metrů. Hasiči postupně rozvinuli několik proudů vody a začali s hasebním útokem. Pro nedostatek vody z cisteren nechal velitel zásahu povolat posilující jednotky dobrovolných hasičů, které se postaraly o kyvadlovou dopravu vody ze Smoliny.

Do likvidace požáru byla zapojena těžká technika, kterou byla skládka postupně rozhrabávána, hasiči prolévána vodou a hašena. Požár se podařilo zlikvidovat po třech hodinách zásahu. O požáru byli informováni zástupci životního prostředí a starosta obce.

Požáry skládek odpadu jsou poměrně časté a hasiči k nim vyjíždí ve Zlínském kraji i několikrát za měsíc. Menší požáry se daří hasit v rozmezí hodin, ale jsou i případy, kdy likvidace trvá řádově dny. Kromě těchto případů vyjíždějí hasiči k požárům černých skládek odpadu, k požárům volných hromad odpadu nebo kontejnerů na odpad, kterých bylo jen za poslední rok takřka 150.


ilustrační foto

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail