hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.5.2008

 aktuality


Po bouřce požár půdního prostoru domu ve Starém Městě
požár způsobil s největší pravděpodobností kulový blesk

Dne 15.5.2008 ve 23:13 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy domu ve Starém Městě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Starého Města. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru půdního prostoru a uskladněných věcí domu jedné firmy.

Už při příjezdu hasičů byl vidět stoupající kouř. Hasiči pronikli pod střechu a do půdního prostoru, kam bylo nataženo vodní vedení a začal hasební útok. Požár byl postupně lokalizován a uhašen. Po zadokumentování místa požáru vyšetřovatelem pokračovali hasiči v dalším rozebírání uskladněných věcí a s dohašováním skrytých ohnisek požáru.

Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru na celou střechu a sklady, čímž byl uchráněn další znační majetek firmy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo ještě v noci předběžně ohledáno a zadokumentováno. Požár jako první zpozoroval soused, který si po bouřce všiml kouře na střeše. Ihned zavolal na pomoc hasiče a pomohl tak k jejich včasnému příjezdu.

aktualizováno

Dne 16.5.2008 vyjel v dopoledních hodinách na místo požáru znovu vyšetřovatel hasičů, aby dokončil šetření jeho příčiny. Postupným vylučováním různých možností a příčin vzniku požáru došel vyšetřovatel k závěru, že požár způsobil úder kulového blesku. V nočních hodinách se nad městem přehnala bouřka a svědek uvedl, že viděl v těsné blízkosti domu neobvyklý blesk.

Na střeše domu nebyl instalován bleskosvod. Přes krytinu střechy prošel kulový blesk na půdu skladu, kde postupně zapálil uložené věci firmy a poškodil střešní konstrukce. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 100.000 Kč. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 2 mil. Kč.

Požáry od blesků řeší hasiči ve Zlínském kraji jeden až dva ročně. Požáry od kulových blesků jsou naprostou výjimkou a raritou.


průchod kulového blesku přes střešní krytinu

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail