hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.5.2008

 aktuality


Požár skladu plastů a stroje na drcení odpadu v Chropyni
rozsáhlý požár technického odpadu zaměstnal čtyři jednotky

Dne 18.5.2008 v 02:17 hod. byli hasiči informováni o požáru skladu plastů v Chropyni.

Na místo postupně vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, jednotka profesionálních hasičů podniku Fatra, jednotka sboru dobrovolných hasičů z Chropyně a později i další posilová jednotka profesionálních hasičů z Kojetína (HZS OLK). Na místo vyjel i velící důstojník směny ze Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru v jednom skladu firmy na recyklaci technického odpadu.

Před příjezdem hasičů se snažili požár uhasit dva zaměstnanci noční směny. I po spatření černého kouře se odvážně pustili do boje s plameny v silně zadýmeném skladu. Rychle se šířící požár a nebezpečný kouř je však brzy vyhnal ven.

Jako první na místo požáru dorazili podnikoví hasiči a jen za dvě minuty od výjezdu. Do výrobní haly bylo natažené vodní vedení a začal počáteční hasební útok. Po příjezdu hasičů z Kroměříže bylo převzato velení zásahu a postupně byly nataženy další proudy vody. V dýchacích přístrojích hasiči pronikli do hořícího skladu s plasty a odpady, kde se muselo intenzivně hasit.

První hodinu se hasiči snažili zabránit rozšíření požáru mimo sklad o rozměru 10 x 15 metrů. Ve dvou třetinách skladu byl odpad naskládán na paletách a místy až do výšky čtyř metrů. Vysoké teploty a hoření vytvořily na odpadu a plastech silnou krustu, přes kterou nebylo hašení vodou dostatečně účinné.

Velitel zásahu proto rozhodl o hasebním útoku s pomocí těžké pěny. Několika lafetami byl sklad zavalen pěnou, což se ukázalo jako správné rozhodnutí. Během další hodiny byl požár pod povrchem, u stěn haly i mezi paletami uhašen. Uhašen byl také požár stroje na drcení odpadu. Po celou dobu zásahu se také hasiči snažili ochlazovat konstrukce haly, kterou namáhalo teplo z požáru. V horkém prostředí uzavřeného skladu nechával velitel hasiče pravidelně střídat. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Nebezpečný kouř a uvolněný popílek z hořících plastů byl po celou dobu zásahu hasičů srážen vodní clonou. Nebezpečných látek z hoření se tak mimo budovu výrobní haly dostalo podstatně méně a veřejnost nemusela být varována informačními systémy. O vzniklou situaci se na místě zajímali přímo zástupci obce.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru jen předběžně ohledáno a byla pořízena jen základní dokumentace. Zaměstnanci uvedli, že při práci na drtičce odpadu zpozorovali závadu a následně vznikl požár, který se pokusili hasit. Případ je nadále v šetření hasičů. Požár poškodil drtící stroj a uskladněný materiál určený k recyklaci. Způsobená škoda se předběžně odhaduje na 1 mil. Kč. Další značný majetek byl uchráněn včasným zásahem hasičů a zabráněním rozšíření požáru mimo sklad.

aktualizováno

06:00 - zaměstnanci firmy zahájili likvidační práce. Pomocí vysokozdvižného vozíku začalo vyvážení zničeného materiálu ze skladu. Venku byl následně materiál hasiči dohašován nebo ochlazován. Vyklízení skladu se odhaduje na celý jeden den.

06:30 - velitel zásahu ponechal na místě pouze jednotku podnikových hasičů, která dohlíží na likvidační práce. Ostatní hasiči se vrátili na své základny.

Vyšetřovatel hasičů se na místo události vrátí v pondělí 19.5., aby pokračoval v pátrání po příčině vzniku požáru. Rovněž bude upřesněna výše způsobené škody a budou zjišťována další možná poškození na pracovních strojích nebo na budově.

V pondělí dne 19.5. si vyšetřovatel znovu důkladně prohlédl místo požáru a zjistil, že nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru byla technická závada na stroji k drcení odpadu. U stroje docházelo k prokluzu klínového řemene a k velkému tepelnému namáhání. Požárem způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 3.315.000,- Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek za 200 mil. Kč.



až použití těžké pěny bylo dostatečně účinné k uhašení požáru

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail