hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.5.2008

 aktuality


Výbuch plynu a požár v koupelně rodinného domu v Korytné
zraněný a popálený muž transportován vrtulníkem do nemocnice

Dne 26.5.2008 ve 20:47 hod. byli hasiči informováni o výbuchu plynu v Korytné.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Korytné. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v koupelně rodinného domu došlo k výbuchu plynu a následnému požáru.

Při výbuchu plynu v koupelně domu došlo ke zranění sedmapadesátiletého muže, který utrpěl popáleniny na rukách a v obličeji. Po výbuchu došlo v místnosti k požáru a muž se sám zachránil útěkem. Jeho bratr, který zrovna přijel, uslyšel ještě před domem výbuch a jako majitel okamžitě vběhl do svého domu. Našel zraněného bratra, poskytl mu pomoc a zavolal zdravotníky.

Ještě před příjezdem hasičů se majitel snažil společně se sousedem požár hasit, ale použití kbelíků s vodou nebylo dostatečně účinné. Z mobilního telefonu pak oba požádali i o pomoc hasičů.

Jako první na místě zasahovala místní jednotka dobrovolných hasičů. Do dvora domu bylo nataženo vodní vedení a hasiči se snažili požár lokalizovat přes okno. Jednotka není vybavena dýchacími přístroji, a tak hasiči nemohli proniknout do zakouřených místností.

Profesionální hasiči z Uherského Brodu byli na místě za jedenáct minut od výjezdu. Bleskově bylo nataženo další vodní vedení a hasiči v dýchacích přístrojích prošli domem k hořící koupelně. Následná likvidace požáru trvala hasičům asi půl hodiny. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších obytných místností domu a uchránit tak značný majetek.

Po uhašení požáru byl dům odvětrán přetlakovou ventilací a o dohlídku na místě požáru se postarali místní dobrovolní hasiči.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že muž se koupal v místnosti, kde se k vytápění používal přímotop na propan-butan. Asi osm let staré zařízení bylo provozováno na 10 kg náplň v tlakové nádobě.

Podle stop se dá usuzovat, že v místnosti došlo k postupnému nahromadění unikajícího plynu z topení, který následně vybuchl a způsobil požár. Přesnou příčinu úniku plynu, následný výbuch a vznik požáru bude možné uzavřít až po výslechu zraněného muže, který musel být ještě včera večer transportován vrtulníkem do nemocnice v Brně.

Požár poškodil prakticky celou koupelnu a majiteli způsobil škodu za 300.000 Kč. Při výbuchu došlo také k poškození obvodových zdí koupelny. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v domě za bezmála 1 mil. Kč.


přímotop na 10 kg náplň propan-butanu byl zdrojem úniku plynu

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail